DünyaManşet

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabil Havaalanı’nın işletimini ele almayı düşünüyoruz

0

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lefkoşa’da kıldığı bayram namazı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Afganistan ile ilgili gelen bir soruya, ABD’nin bazı şartları sağlaması durumunda Türkiye olarak Kabil Havaalanı’nın işletimini ele almayı düşündüklerini kaydetti.

Öte yandan Taliban, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Afganistan’dan çekildikten sonra Türkiye’nin bölgede kalması durumunda işgalci olarak nitelendirileceğini belirtip, Türkiye’yi tehdit etmişti.

ABD’ye üç şart

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin diplomatik ilişkilerde Türkiye’nin yanında olması, lojistik konusunda ve mali konularda gerekli desteği vermesi durumunda Kabil Havaalanı’nın işletimine olumlu baktıklarını kaydetti:

Dikkat edilirse egemen güçler, emperyalist güçler Afganistan’da ilk defa böyle bir sorun üretmiyor. Bundan önce de Afganistan’da nice sorunlar yaşadık. Afgan halkı dirayetiyle, iradesiyle bu emperyalist güçlere karşı mücadelesini verdi, bu mücadeleden de zaferle çıktı.

Daha sonra tekrar bu emperyalist güçler malum Afganistan’a girdi, 20 yıla aşkın zamandır oradalar. Bizde bu emperyalist güçler karşısında Afgan kardeşlerimizin yanında yer aldık. Orada onlarla beraber öncelikli olarak da Kabil Havaalanı’nın korunmasını, bunun yanında insani noktada Afgan halkına her türlü desteği verme mücadelemizi sürdürdük. Şimdi yeni bir dönem var. 3 ana otorite burada görülüyor. NATO, Amerika ve Türkiye. Ve Amerika çekilme kararını verdi ama Kabil Havaalanı’nın bizim tarafımızdan zaten 20 yıldır işletiliyor, bundan sonra da işletilmesini istedi. Biz şu anda buna olumlu bakıyoruz. Ama olumlu bakarken tabi Amerika’ya bizim bazı şartlarımız var. Nedir bunlar? Bir, diplomasi noktasında Amerika bizim yanımızda yer alacak, diplomatik ilişkilerde. İki, lojistik noktasında imkanlarını bizim için seferber edecek, lojistik anlamda hangi gücü varsa bunları Türkiye’ye devredecek. Ve bir diğeri de tabi burada bu süreç içerisinde çok ciddi bir mali ve idari noktalarda sıkıntılar olacak, bu konuda da gerekli desteği Türkiye’ye verecek. Eğer bunlar sağlanabilirse, biz Türkiye olarak Kabil Havaalanı’nın işletimini ele almayı düşünüyoruz.”

‘Taliban görüşmeleri Türkiye’yle rahat yapması lazım’

Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla ters bir yanı olmadığını ve Taliban’ın Türkiye’yle görüşmeleri çok daha rahat yapması gerektiğini ifade etti:

Bu arada Taliban’ın bazı rahatsızlıkları söz konusu. Taliban’la da bu süreci görüşmek suretiyle, nasıl ki Amerika’yla bazı görüşmeleri Taliban yaptıysa, herhalde Taliban bu görüşmeleri Türkiye’yle çok daha rahat yapması lazım. Çünkü Türkiye, onun inancıyla alakalı ters bir yanı yok. Ters bir yanı olmadığı için de onlarla bu konuları daha iyi görüşeceğimize, anlaşabileceğimize ihtimal veriyorum. Ve Doha’dan oraya akan bir süreç var. Bu süreci de iyi değerlendireceğimizi düşünüyorum. Başka alternatifler var, bu alternatifler üzerinde de şu anda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.