Çukurova’daki kurbağaların yüzde 90’ı 12 yıl içinde tükenebilir

Araştırmacılara göre, Anadolu'daki bilinçsiz ve sürdürülemez kurbağa toplayıcılığının ekosistem üzerinde yıkıcı sonuçları olabilir.

Su kurbağaları aşırı avlanma nedeniyle tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Yapılan bir çalışma 2013-2015 yılları arasında Seyhan ve Ceyhan deltalarındaki su kurbağalarının oranında yıllık yüzde 20 oranında düşüş olduğunu ortaya koydu.

Kurbağaların tükenişi tüm dengeyi bozabilir

Ege, ODTÜ ve Stony Brook Üniversitesi‘nden araştırmacıların hükümetle ortaklaşa yürüttüğü çalışma, 2050 yılına kadar Çukurova bölgesindeki kurbağaların yüzde 90’ının neslinin tükenebileceğini öngörüyor. The Independent’tan Kate Ng’nin aktardığına göre, aşırı avlanma eğilimi devam ederse bu tarih 2032’ye kadar gerileyebilir.

Oryx‘te yayınlanan çalışmada Türkiye, “tükeniş dominosu”nda kritik bir konumda duruyor. Bu, kurbağaların tükenmesinin, halihazırda dengede olan türler üzerinde, bu dengeyi bozacak sonuçlar yaratması demek. Çalışmanın yazarlarından Kerim Çiçek bu durumu şöyle ifade ediyor:

Amfibi topluluklarının dünya çapında azalmasının doğal ekosistemler ve insan sağlığı üzerinde geri döndürülemez ve yıkıcı bir etkisi olabilir. Onlar pek çok ekosistemin olmazsa olmaz bileşeni.

‘Düşüşe engel olmalı’

Bununla birlikte amfibi türlerinin tükenişinin her geçen yıl arttığını belirten Çiçek, daha geç olmadan bu düşüşün önüne geçilmesi gerektiğini söylüyor.

Bununla birlikte çözüm, avlanma yasağı getirmek kadar basit olmayabilir. Araştırmacıların belirttiğine göre, Fransa ve Romanya’da kurbağa avlamak yasaklandığında, Hindistan ve Bangladeş‘ten ithal edilen kurbağalar artmıştı. Avlanma bu iki ülkede de yasaklandığında ise ithalat bu kez Endonezya ve Çin‘den yapılmaya başlamıştı. -Bu ikili bugün dünyanın en büyük kurbağa ihracatçısı.

Çiftleşme döneminde toplayıcılık yasaklanmalı

Bilim insanlarına göre, geniş ölçekli kurbağa toplayıcılığının habitat üzerinde de olumsuz sonuçları mevcut. Hastalığın yayılması ve egzotik böcek ve parazitlerin gelmesi bunlardan biri. Doktor Çiçek şöyle açıklıyor:

Bu sürdürülemez tutumun tüm dünyada kurbağa popülasyonuna geri dönülmez biçimde zarar verdiği ortada. Bunu Türkiye’de de, Fransa’nın belli başlı bölgelerinde de görüyoruz. Ve şimdi ABD ve Endonezya’da da görmeye başladık. Bunlara karşı önlem alınması şart.

Araştırmacılar Türkiye’de, çiftleşme döneminde yabani kurbağa toplayıcılığının yasaklanmasını ve 30 gramın altındaki kurbağaların ithalinden ve avından tamamen vazgeçilmesini tavsiye ediyor. Toplayıcıların eğitilmesi, kota belirlenmesi ve av alanlarının kapatılması da öneriler arasında.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kentlerde ve İstanbul’da taksi meydan savaşları

Bunca yıl taksi sayısı artışının önünü kapatan iktidar bloğu neden bu defa izin verdi? Değişen nedir?

Enflasyon, fiyatlar ve döviz kurları

Enflasyonun fiyatlar üzerinde yarattığı tahribat yanı sıra kurlara müdahale edilerek ekonomideki dengelerin iyice bozulması insanların ve firmaların önündeki belirsizlikleri daha da artırdı.

[İklim Masası] Karbon kredileri emisyonları azaltmada işe yarıyor mu?

Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi’nin 2023 İzleme Raporu'na göre, karbon kredileri çoğunlukla etkili olmadığı gibi, gerçek karbonsuzlaşma çalışmalarını da yavaşlatma riski taşıyor.

Yurttaşlar, sokakta yaşayan hayvanlar için 1 Eylül’de Yenikapı’da mitingde!

Yaşam hakkı savunucuları, sokakta yaşayan hayvanları toplanarak barınaklara gönderilmesin ve öldürülmesinler diye; hayvanların haklarını korumak adına, 'katliam yasasına' karşı İstanbul'da bir araya geliyor.

Shell, petrol ve gaz arama- geliştirme iş gücünü yüzde 20 azaltıyor

Petrol ve gaz devi Shell, yeni CEO'nun 'maliyet düşürme' çalışmaları kapsamında petrol ve gaz arama-geliştirme iş gücünü yüzde 20 oranında azaltacak.

EN ÇOK OKUNANLAR