EkolojiKültür-SanatManşet

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali başladı: 53 belgesel!

0

Dokuzuncu Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED), dün Bozcaada’daki iki salonda gösterilen belgeseller ve akşam düzenlenen açılış programı ile resmen başladı.

Toplam dört kategoride 53 belgeselin izleyici ile buluştuğu festivalde filmler Bozcaada Halk Eğitim Merkezi ve Salhane’de izlenebilecek. 16 Ekim’e kadar sürecek festivalde filmler her sene olduğu gibi yine ücretsiz.

Festivalin açılış töreni Bozcaada’da gerçekleşti

Festivalde Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için 15 farklı ülkeden toplamda 14 film yarışıyor. Bu filmlerden ikisi ise Türkiye’den. Gaia Öğrenci Ödülü kategorisinde yarışacak sekiz film bulunuyor. Panorama ve Özel Gösterim bölümünde gösterilecek, diğer filmlerle birlikte, toplam 53 filmi izlemek için dünyanın farklı bölgelerinden yönetmenler, iklim mücadelecileri, öğretmenler ve öğrenciler festivalde buluştu. Açılış töreninin sonunda Bulutsuzluk Özlemi solisti Nejat Yavaşoğulları sahneye çıktı.

Gösterimlerin yapılacağı iki salonun koltuk sayısı ise sınırlı. Bozcaada Halk Eğitim Merkezi’nde 150 kişilik, Salhane’de ise 50 kişilik koltuk bulunuyor. Film günleri ve saatleri bifed.org sitesinden ve BIFED’in sosyal medya hesaplarından takip edilebilecek.

Bozcaada Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi Sinematek Sinemaevi işbirliğiyle gerçekleştirilen Green Film Network üyesi festival; Demirer Holding’in ana destekçiliğinde ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi, Mey/Diageo, Goethe Enstitüsü İstanbul, Avusturya Kültür Ofisi, Alba Sigorta ve Bozcaada Aral Çiftliği destekleriyle yapılıyor.

Holzer: Savunucuları savunun, yeşili, adaleti, barışı savunun

BIFED Ekibi’nden Nazlı Salcıoğlu’nun sunuculuğunu üstlendiği açılış programı Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşirken program sonunda Ana Yarışma kategorisinde yer alan filmlerden Mert Gökalp’in “İstilacılar” filminin gösterimi yapıldı.

Açılış seremonisinde konuşan Festival Yönetmeni Petra Holzer, “Böyle zamanlarda yani dayanışmadan, samimiyetten, sanattan umudu kestiğimiz zamanlarda; sadece kendi hakkını değil, hepimizin hakkını savunan birileri çıkıyor. Çıkıyorlar ve cesurca belgeseller yapıyorlar. Yalnızca kendi hakkını değil, bizim hakkımızı, bizi savunan belgeseller. Belgeselleriniz sanatın dünyanın tüm coğrafyalarında olası olduğunu kanıtlıyor. Ona bütün kalbimizle inanıp ve peşinden gidiyoruz. İnsan bir mucizedir, bize yaşama ve mücadele gücünü bu mucize verir. Savunucuları savunun, yeşili, adaleti, barışı savunun. Bugün buna her zamandan daha fazla ihtiyaç var” dedi.

Ödüller 15 Ekim’de sahiplerini bulacak

Festivalin kazananları 15 Ekim Cumartesi günü Bozcaada’da yapılacak törende sahiplerini bulacak. Sanatçı Pınar Tınç’ın doğada karşılaştığı çeşitli materyallerle tasarladığı “Mavi Zamanı” ismini verdiği heykel, kazanan yönetmenlere verilecek. Ödül töreninin ardından 16 Ekim Pazar günü kazanan filmler tekrar gösterilecek.

Festivalin bu seneki çanta tasarımını Zeycan Alkış’ın yaptığı çanta ve Fulya Yazan’ın Bozcaada’daki Deli Asma isimli atölyesinde hazırladığı rozetler de dağıtılacak.

Festivalin bu seneki jüri ekibinde Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için yarışacak filmi seçmek için üçü yabancı ülkelerden, üçü de Türkiye’den olmak üzere alt kişi bulunuyor. Festivalde Ana Yarışma kategorisinde kazananı Eylem Şen, Andres Veiel, Erman Okay, Joanna Vasquez Arong, Daniel Lambo ve Alişan Çapan tarafından oluşan jüri ekibi belirleyecek.

Gaia Öğrenci Ödülü ise Eser Yağcı, Eliane Raheb, Sibel Yardımcı tarafından açıklanacak.

BIFED’den ekolojik çağrı

BIFED’de bu sene iki önemli ekolojik çağrı da yapıldı. “Aracını paylaş” çağrısı ile kendi aracıyla festivale gelenlere veya aracı olmayıp da arabasıyla festivale gelecek olanların haberleşerek yol arkadaşı olmasını arzulayan festival böylece daha az karbon salımı, daha az yakıt, daha çok arkadaşlık amaçlıyor.

Ayrıca bu yıl festival katılımcılarının kendi matara ve kahve kupalarını getirerek kağıt bardak ve plastik şişe kullanımını en aza indirilmesine katkı sunması isteniyor. Belediyenin arıtmalı çeşmelerinden ücretsiz olarak su doldurulabileceği gibi festivale destek veren kafelerden de indirimli kahve alınabilecek.

Ayrıca Bozcaada’da festival boyunca film okuma ve yürüyüş atölyeleri gerçekleşecek. Ayrıca emek ve ekoloji konularında panel ve söyleşiler olacak. Gösterimlerin ardından adaya katılan yönetmenler seyircilerin sorularını yanıtlayacak.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.