Bilim-TeknolojiKoronavirüs SalgınıManşet

Copernicus’un koronavirüs haritası, virüsün sıcaklığa ve neme dayanıklılığını ölçecek

0

AB’nin yeryüzü gözlem programı Copernicus İklim Değişikliği Gözlemleme Kurumu (CS3), çevreyle ilgili yazılımlar geliştiren B-Open‘dan uzmanlarla birlikte koronavirüsün sıcaklık ve nemden nasıl etkilendiğini gözlemlemeye yönelik ortak bir uygulama geliştirdi. Uygulamada ölüm oranları sıcaklık ve nem verilerine bağlı olarak haritalanıyor. 

Virüslerin, genellikle sezonluk döngüler sırasında ortaya çıktığı biliniyor. Koronavirüs için de benzer bir durum olduğu sanılıyor. Sezon döngülerinin belirleyiciliğinde en temel faktörler ise sıcaklık ve nem.

CS3, söz konusu uygulama için sıcaklık ve nemle ilgili geçmiş, güncel ve gelecek zamanlı verileri sağladı, B-Open ise, bu verileri ocak şubat ve mart aylarında, Covid 19‘a bağlı ölümlerin olduğu yerler üzerinde haritaladı.

CS3 direktörü Carlo Buontempo uygulamayla ilgili olarak şunları söyledi:

Uygulama sağlık yetkililerine ve epidemyoloji merkezlerine, sıcaklık ve nemin virüsün yayılmasını etkileyip etkilemediği yolundaki iddiaları araştırmalarına imkanı veriyor. Yayılmada iklimin rolü olsun ya da olmasın, koronavirüsün doğası üzerine daha fazla şey öğrenmemizde ve yetkililerin etkin önlemler almasında bu fayda sağlayabilir ve bu bilgiye kolay erişimi sağlamak bizim sorumluluğumuzdur. 

Virüs sıcaklıktan etkileniyorsa, gelen sıcak havalar etkisini kırabilir 

Uygulama ayrıca, 20 yıl öncesinin verilerine dayanarak dünyada sıcaklık ve nemin aylar içindeki olası değişimini de gösteriyor. Bu da virüsün yayılması için şartların iklimsel olarak uygun olup olmadığının anlaşılmasına olanak veriyor:

Eğer sıcaklık ve nem, yeni epidemiyoloji çalışmalarının savunduğu gibi koronavirüsün yayılmasını etkiliyorsa, söz konusu uygulama gelmekte olan sıcak ve nemli havaların, Avrupa’nın güneyi gibi virüsten en çok etkilenen bölgelerdeki şartları virüsün yayılma eğilimini azaltacak biçimde değiştirebileceğini gösteriyor.

Sağlık sektörü, uygulamayı faydalı bulursa her ay yeni güncellemeler ve yeni özelliklerle donatılarak geliştirilmeye devam edilecek.  

 

You may also like

Comments

Comments are closed.