Copernicus: Temmuz 2023, yaşanan en sıcak ay olarak kayıtlara geçti

Avrupa Birliği bünyesinde faaliyet gösteren Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Temmuz 2023'ün en sıcak ay olarak kayıtlara geçtiğini ve bu yılın 2016'nın rekorunu kırarak kayıtlardaki en sıcak yıl olabileceğini açıkladı.

Avrupa Komisyonu‘na bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Temmuz 2023’ün kayıtlara geçen en sıcak ay olduğunu bildirdi.

Copernicus tarafından bugün (8 Ağustos) yapılan açıklamada, geçen ay ortalama yüzey hava sıcaklığının 0,33°C derece artarak, Temmuz 2019’daki 16,63°C‘lik rekoru geride bıraktığı aktarıldı. Temmuzda sıcaklık 1991 ve 2020 yılları arasındaki ortalama küresel sıcaklığın 0,72°C üzerindeydi.

Copernicus ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 27 Temmuz’da yaptıkları ortak açıklamada, bu yıl sıcaklık rekoru kırılma ihtimalinin yüksek olduğunu bildirmişti. Veriler, 2023’te son yılların ortalamasının 0,43°C üzerine çıkıldığını ortaya koydu.

temmuz-sıcak

‣ 2023 kayıtlardaki en sıcak yıl olma yolunda ilerliyor
‣ ‘İklim krizi yaşanmasaydı, aşırı sıcaklar neredeyse imkansızdı’

Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktör Yardımcısı Samantha Burgess, bugün yaptığı basın açıklamasında bu durumun “gezegen için korkunç sonuçları olacağına” dikkat çekti. Burgess giderek daha sık aşırı hava olaylarının yaşandığını belirterek, sera gazı emisyonlarının azaltılması gerektiğini belirtti.

Copernicus, temmuz ayında Kuzey Avrupa‘nın büyük bölümü ile Karadeniz, Ukrayna ve Rusya‘nın kuzeybatısında şimdiye dek olduğundan daha fazla yağış kaydedildiğini açıkladı.

Öte yandan İtalya ve Güneydoğu Avrupa‘da ise kuraklık etkili oldu. Şu an kış mevsiminin yaşandığı Antarktika‘da ise deniz buzulları uydu gözlemlerinin yapılmaya başladığı dönemden bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Bu yılın sıcaklık rekoru kırılan 2016 yılını geride bırakabileceğine dikkat çekiliyor.

‣ Copernicus: Dünya, kaydedilen en sıcak haziran ayını geride bıraktı
‣ En sıcak Haziran’ın ardından en sıcak Temmuz tahmini: İklim değişikliği kontrolden çıktı

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR