İklim Kriziİnsan HaklarıManşet

COP28’e doğru: Kayıp ve zarar fonu için Geçiş Komitesi ilk kez bir araya geldi

0
kayıp ve zarar

Birleşmiş Milletler‘in 27’nci iklim zirvesinin (COP27) Geçiş Komitesi, bu yılın ilerleyen zamanlarında düzenlenecek olan zirvede (COP28) Kayıp ve Zarar Fonu‘nun nasıl işletileceğine ilişkin tavsiyelerde bulunmak üzere ilk toplantısını dün (27 Mart) Mısır’ın Luksor kentinde gerçekleştirdi.

Çarşamba gününe kadar sürecek olan toplantı, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden doğan kayıp ve zararlara yanıt vermeye yönelik finansman düzenlemelerine ilişkin geçtiğimiz kasım ayında Şarm El-Şeyh‘te düzenlenen COP27’nin sonuçlarının takibinin bir parçası olarak yapılıyor.

COP27 Başkanı Sameh Shoukry, toplantının açılışı için yaptığı bir konuşmada, Şarm El-Şeyh Konferansı’nda varılan tarihi anlaşmayı iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden muzdarip toplulukların isteklerine yanıt olarak uygulama konusunda Komite’ye düşen büyük sorumluluğu vurguladı.

‣ COP27’de son hafta: Herkesin gözü kayıp ve zarar finansmanında
‣ COP27 sona erdi: Kayıp-hasarda ‘tarihi’ kazanım, fosil yakıttan çıkışta hayal kırıklığı

Shoukry, özellikle Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nin (IPCC) son raporundakiler olmak üzere en son bilimsel tavsiyelere göre, iklim krizinin kötüleşmesinin ülkeler için büyük ekonomik yükleri beraberinde getireceği ve 2050’ye kadar üç kat artacağının beklendiğini kaydetti.

Mısır’ın Dışişleri Bakanı Shoukry, konferansın başkanı olarak Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılacak olan bir sonraki konferansta istenen sonuçların elde edilebilmesi için komitenin çalışmalarını desteklemeye devam edeceğini söyledi.

kayıp ve zarar

‣ Ümit Şahin: Türkiye kayıp-zarar müzakerelerinde ilerletici bir aktör olabilir

‘Komiteden beklentiler büyük’

Toplantı öncesi sosyal medya platformu Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda Shoukry, “Tüm gözler, Luxor’da toplanan geçiş komitesine çevrilmiş durumda” ifadelerine yer verdi ve ekledi:

“Gelişmekte olan ülkelere yeni ve ilave finansal kaynaklar sağlayarak destek olma noktasında ilerleme kaydetmeye yönelik büyük beklentiler var.”

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) İcra Sekreteri Simon Stiel konuşmasında, Komite’nin misyonunun öncelikle, iklim değişikliğinin etkilerinden muzdarip milyonlarca insanın hayatlarını koruyabilmek için, iklim değişikliğinin yol açtığı kayıp ve zararları tazmin etmeye yönelik çabaları finanse etmek için yenilikçi finansman yolları oluşturmanın da aralarında bulunduğu uluslararası iklim sistemi geliştirmek ve uyarlamak olduğunu vurguladı.

‣ [Şarm El-Şeyh’ten COP27 Notları-5] Sonuç zafer mi yenilgi mi?

On dört gelişmekte olan ve on gelişmiş ülkenin temsilcilerinden oluşan 24 üyeli Geçiş Komitesi’nin COP28’e kayıplar ve zararlar için finansman düzenlemeleri, fon kurma mekanizmaları ve bunların idaresi için yenilikçi finansman kaynakları bulma konusunda tavsiyelerde bulunması bekleniyor.

kayıp ve zarar

‣ Protestolar sürüyor: Kayıp ve hasar için paraları sökülün!

Kayıp ve zarar fonu konusunda COP28’den ne beklenebilir?

Onlarca ülke, iklim krizinden en olumsuz şekilde etkilenen gruplar için oluşturulan fonun ayrıntılarını görüşmek üzere ilk kez bir araya geliyor. 

Kayıp ve hasar fonu fikrinin ortaya atılmasının üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen, fon ancak geçtiğimiz kasım ayında COP27’de oluşturulan yol haritasında yer edinebildi.

‣ Danimarka, iklim değişikliğinden kaynaklanan ‘kayıp ve zarar’ için tazminat ödeyen ilk BM ülkesi olacak

Fon, kasım ayında Mısır’da düzenlenen BM iklim zirvesinde (COP27) yapılan en önemli anlaşmaydı. Bu anlaşma ile gelişmiş ülkeler, savunmasız ulusların iklimle ilgili felaketlerin yaralarını sarmalarına yardım etmeyi kabul etti.

Ancak anlaşma şu anda son derece belirsiz; ülkelerin hala yeni fon akışının tam olarak nasıl işleyeceğine ve paranın kimden ve kime akacağına karar vermesi gerekiyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.