COP27ManşetYeşil Gazete TV

[COP27] Ümit Şahin: Türkiye kayıp-zarar müzakerelerinde ilerletici bir aktör olabilir

0

Dünyanın en önemli iklim zirvesi COP27‘nin ilk haftası geride kaldı. İstanbul Politikalar Merkezi İklim Direktörü ve Yeşil Gazete yazarı Ümit Şahin, Şarm El-Şeyh‘ten katıldığı Yeşil Gazete TV canlı yayınında bu haftanın gündemini değerlendirdi.

İkilm krizinden adaletsiz şekilde etkilenen gelişmekte olan ülkelere verilecek kayıp ve hasar fonlarının ilk defa bu kadar öncelikli bir gündem olduğunu belirten Şahin, bunda gelişmekte olan ülkelerin liderlerinin yaptığı sert konuşmaların ve müzakerelerdeki kararlı tavırların etkisi olduğunu söyledi:

“Bunun ‘Afrika COP‘u’ olması önem taşıyor. Mısır‘ın  da buu gündemde tutmaya çalıştığını görüyoruz. Finansman eskiden beri bu işin parçası ama hiçbir zaman bugün konuştuğumuz tipte bir finansman öne geçmemişti. Pakistan‘da bu yıl yüz binlerce kilometrekarelik alan sular altında kaldı. Böyle bir şeyi günler önceden haber alsanız da hiçbir şey değişmez. Dolayısıyla kayp ve zarar konusunda eskiden konuşulanların çok bir anlamı kalmadı.”

Finansman sağlayacağını taahhüt eden gelişmiş ülkelere yenilerinin eklendiğini, fosil yakıt lobicilerinin rekor katılımla COP27’de yer almasını da değerlendiren Şahin, Türkiye’nin COP27’deki varlığına ilşkin şu yorumu yaptı:

“Türkiye kayıp-zarar konusnuda rahatlıkla ilerici bir pozisyon alabilecek bir ülke, çünkü finansmanı verecek ülkeler arsında değil ama para da almayacak, çünkü az gelişmiş ülke de değil. Böyle özel bir durumu olduğu için Türkiye, gelişmekte olan ülkelerle birlikte durma konusunda daha cesur davranabilir. Türkiye bir iklim ülkesi olduğu için desteği, bir gelişmiş ülke desteği oalrak algılanacaktır ve bu da müzakere açısından önemli.”

 

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.