COP27Manşet

[COP27] Fosil yakıt CEO’su, iklim değişikliğinin suçunu bireylere attı: IPhone kullanıyorsunuz, sorumlusunuz

0
Vicki Hollub.

COP27’de Karbonsuzlaştırma gününde konuşan Occidental Petroleum başkanı Vicki Hollub, bu yıl Pakistan’daki ölümcül sel ve Afrika Boynuzu’ndaki kuraklık gibi aşırı iklim olaylarının sadece petrol ve gaz endüstrisinin değil, bireylerin sorumluluğunda olduğunu söyledi.

Occidental Petroleum’un güneybatı ABD ve Orta Doğu‘daki Permiyen havzasındaki fosil yakıt varlıklarını ve şirketin karbon yakalama teknolojisine yaptığı yatırımı tartıştığı bir etkinlikte kurumsal liderlik ve net sıfır hakkında konuşuyordu.

The Guardian muhabirinin, iklim değişikliğinin kötüleştirdiği doğal afetler için herhangi bir kişisel sorumluluk hissedip hissetmediğini sorması üzerine Hollub, şunları söyledi:

“Bu sadece petrol ve gaz endüstrisinin sahip olduğu bir sorun değil. Petrol ve gazdan üretilmiş bir ürünü kullanan herkesin bunda payı vardır ve sorumludur. iPhone’unuzdan sorumlusunuz. Buraya uçakla geldiyseniz, kullandıklarınızdan sorumlusunuz. Şu anda giydiğiniz güzel kıyafetlerden sorumlusunuz. Hepimiz adım atmazsak ve sorumluluk almazsak olmaz. Hala “petrol ve gaz şirketlerinin gitmesi gerekiyor, üretimlerini durdurmaları gerekiyor” diye düşünüyorsunuz. Bunu yaparsak ne olacağını anlamıyorsunuz. Televizyonunuzdan, arabanızdan olursunuz. Bu yüzden geçişin daha iyi tasarlanması gerekiyor. Çok daha düşünceli olmalıyız.”

Hollub, gelecek yıl Dubai’deki COP28‘e ev sahipliği yapacak olan Birleşik Arap Emirlikleri heyetinin bir parçası olarak COP27’de bulunuyor.

‣ COP27’ye iklim krizinden en çok etkilenen on ülkenin temsilcisinden çok fosil yakıt lobicisi kaydoldu

Karbon Majör Raporu‘nun 2017 yılında yayımlanan analizine göre Occidental Petroleum şirketi, 1988-2015 arasında üretilen küresel emisyonların yüzde 71’inden sorumlu olan ilk 100 şirket arasında 55’inci sırada yer alıyor.

Hollub şunları da ekledi:

‘Petrol ve gazın yoldan çekilmesi gerekiyor’ diyerek etrafta dolanan insanların bunun ne anlama geldiğine dair hiçbir fikirleri yok. Tüm dünyanın sorumlu olduğunu söylüyorum… Gelişmiş dünya, bu konferanstaki insanların sahip olduğu yaşam tarzına sahip olan hepimiz, hepimiz sorumluyuz. Sorumlusunuz. Kendiniz sorumluluk almadan ve başkalarının anlamasına yardımcı olmadan bana petrol ve gaz hakkında soru sormayın.”

“İlerleme kaydediyoruz diyen Hollub, “Dünyadaki birçok insan bize yapmamamızı söylüyor. Al Gore (eski ABD Başkanı), beni her gördüğünde, karbon yakalama teknolojisi kurmamamazı söylüyor. Neden?” dedi.

Al Gore henüz yorum yapmasa da karbon yakalama teknolojileri, temel çözümün fosil yakıt kullanımının azaltılmasını öncelemediği için ve sorunun temeline inmediği için eleştiriliyor.

 

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.