COP27İklim KriziManşet

[COP27] Brezilya, Endonezya ve Kongo, Amazon ormanlarını korumak için ittifak kurdu

0
Amazon yağmur ormanları 'devrilme noktasını' aşma tehlikesi altındaki iklim sistemlerinden biri.

İklim kriziyle mücadelede ve dünya biyoçeşitliliğinde çok önemli olan Amazon yağmur ormanlarının yüzde 52’sine ev sahipliği yapan Brezilya, Endonezya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti, ormanların korunmasına yönelik bir ittifak başlatarak ortak bir bildiri imzaladı.

Anlaşmaya göre üç ülke, finans, sürdürülebilir yönetim ve restorasyona odaklanarak tropik ormanlarla ilgili BM iklim ve biyolojik çeşitlilik görüşmelerini koordine edecek.

Yeni ittifak, ormansızlaşmayı azaltmak ve onları ayakta tutmak için kurulacak bir finansman mekanizmasının BM iklim müzakerelerinde bir öncelik olduğunu söylüyor.

Anlaşma, Endonezya’da yarın başlayacak G20 zirvesinden hemen önce imzalandı.

2 Eylül 2022, Belem, Para eyaleti. Brezilya’da Amazon’dan gelen geleneksel nüfusla yapılan toplantı sırasında Assurini Yerli halkı, Luiz Inacio Lula da Silva’ya bir başlıklarından takarken.

Lula’nın çevre danışmanı Izabella Teixeira, Brezilya’nın, Amazon havzasındaki diğer ülkelerin de katılımını sağlamaya çalışacağını söyledi. Amazon havzası dokuz ülkeyi kapsıyor.

2010’da sona eren cumhurbaşkanı Lula döneminde çevre bakanı olan Teixeira, “Amazon koruması olmadan iklim güvenliğine sahip olamayacağımıza ve Brezilya’nın diğer ülkeleri de teşvik etmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Lula, Çarşamba günü COP27’ye katılacak, Amazon’u ve dünyadaki diğer ormanları kurtarma çabalarını tartışması bekleniyor.

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.