COP27İklim KriziKöşe YazılarıManşetYazarlar

[COP27] 60 yaş üstü adamların değil, gençler olarak sesimizi duyurmak istiyoruz – Ela Naz Birdal

0

Bu yıl 30 bin delegenin katıldığı, Şarm El-Şeyh’te 6-18 tarihleri arasında gerçekleşen ve 27.’si düzenlenen COP (Conference of the Parties) yoğun eleştirilerle ilk haftasını tamamladı.

İklim krizi karşılaştığımız krizlerin en büyüğü ve şahit olduğumuz diğer krizleri de tetikliyor ve bunun sonuçlarını da en çok en savunmasız bölgelerde yaşamaya çalışan masum insanlar çekiyor.

Mega şirketler iklim suç mahallinde yerini aldı

Ela Naz Birdal

Bu yıl COP’ta sivil toplum katılımı sınırı söz konusuyken, yaptıkları greenwashing (yeşil yıkama) ile ağzımızdan düşmeyen mega şirketler ve suç ortağı finansmanlar bu iklim suç mahallinde yerlerini aldılar. COP27’nin en çok söz edilen ve hepimizi şaşkınlığa uğratan sponsorlarından bir tanesi de son dört yılda dünyanın en çok plastik kirleticisi olan Coca-Cola’ydı.

Bu konuda Marka Konferansı’nda Youth For Climate Türkiye‘nin genç iklim aktivistleri olarak “Greenwashing Karşıtı Manifestomuzda” da altını çizmiştik.

Geleceğin mücadelesi

Geleceğimiz için hak ve söz sahibi olmaya çalışıyoruz, mücadele ediyoruz. ‘Her gün yeni bir gün‘ diyerek umutla yolumuza devam ediyoruz ve taleplerimizi iletmeye devam ediyoruz. Aldığımız bu sorumlulukları ve mücadele verdiğimiz taleplerimiz doğrultusunda karar vericilerin de aynı olgunlukta bizi desteklemesini istiyoruz.

Karar alma süreçlerinde saçlarına aklar düşmüş, 60 yaş üstü adamların bizi temsil etmesi yerine Türkiye bazında gençler olarak iklim zirvelerinde yer almak ve sesimizi duyurmak istiyoruz.

Türkiye’nin 2030 iklim hedefini açıklaması bekleniyor. Ülkemiz 2021’de iklim krizi ile mücadele için önemli adımlar attı: İklim krizinin önüne geçmeyi ve küresel sıcaklık artışını 1,5 derecenin altında tutmayı amaçlayan Paris Anlaşması’nı onayladı ve 2053’e kadar karbon nötr olma hedefi koydu.

Marka Konferansı’nda Youth For Climate Türkiye‘nin genç iklim aktivistleri

Ancak ülkemizin bu hedefe ulaşmak için yol haritası, yani hangi politikalar ve ara hedeflerle ulaşacağı belirsiz. Bu sebeple 2030 mutlak emisyon azaltımı hedefi, 2053’te karbon nötr olmaya giden yolda kilit bir dönüm noktası.

Ülkemizin gerekli sorumluluğu almasını ve COP27’ye kadar 2030’a kadar yüzde 35 mutlak azaltım yapmak üzere bir yol haritası oluşturmasını bekliyoruz.

İklim Değişikliği ve Politika Derneği ve destekleyen 17 kuruluş ile birlikte başlatılan “Türkiye iklim krizine teslim olmasın! #2030iklimhedefi “ kampanyasını da ayrıca inceleyebilirsiniz.

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.