COP27Ekonomiİklim KriziManşet

[COP27] 1,5°C hedefine ulaşmak için ekonomilerimizin tam ölçekli bir dönüşüm geçirmesi gerek

0

Ekonomist, Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörü  ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin Finansmanı Konulu Birleşmiş Milletler COP27 Özel Elçisi Dr. Mahmoud Mohieldin, COP27’de devam eden iklim finansmanı görüşmelerine dair gelişmeleri anlattı.

Mohieldin, kaleme aldığı yazıda  uluslararası finans kuruluşlarına Paris İklim Anlaşması‘nın 1,5 derece hedefini hatırlattı ve gelişmekte olan ülkelere finansman sağlamanın yollarından bahsetti:

“Paris Anlaşması’nın küresel sıcaklık artışlarını sanayi öncesi seviyelerin 1,5°C üstünde sınırlama hedefine ulaşmak, ekonomilerimizin tam ölçekli bir dönüşüm geçirmesini gerektiriyor.

Her şirket, banka, sigortacı ve yatırımcı; iş modellerini ayarlamak, geçiş için güvenilir planlar geliştirmek ve bunları uygulamak zorunda kalacak.

Devlet Dışı Aktörler (NSA‘lar) tarafında şimdiden artan bir hırs ve eylem var. 37 trilyon dolar kontrol eden dünyanın en büyük varlık sahipleri ve yöneticileri, BM İklim Şampiyonları’nın Sıfıra Yarış (Race to Zero) kampanyasına katıldı.  Kampanyanın amacı, gelecekteki tehditleri önleyen, insana yakışır işler yaratan, kapsayıcı, sürdürülebilir büyümenin önünü açan; sağlıklı, dayanıklı, sıfır karbon geri kazanımı için şehirlerden, bölgelerden ve yatırımcılardan liderlik ve destek toplamak.

Öte yandan sistemsel değişimin kilidini açmak, tüm finansal sistemin koordine olduğu  iddialı taahhütler gerektirecek.

2021’in başında tek bir banka bile bilime dayalı bir 2030 hedefi belirlememişti.

Bugün, Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ) aracılığıyla 51 ülkeyi kapsayan 500’den fazla üye, küresel ekonomiyi net sıfır emisyona dönüştürmeye kararlılık ortaya koyuyor.

Ayrıca GFANZ, kurumları geçiş planlarına ormansızlaşmayı da dahil etmeye şiddetle teşvik ediyor.

Ormansızlaşma, havacılık ve çimento üretiminin dahi önüne geçerek  küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 11’ini oluşturuyor.

Son araştırmalara göre, araştırmacılar, yeniden ağaçlandırma çalışmalarının ve ormansızlaşmanın azaltılmasının 6 ila 40 trilyon dolar tasarruf sağlayabileceğini tahmin ediyor.

Bununla birlikte, bu geçişin adil olmasını sağlamak için, sermayenin şu anda ağırlıklı olarak hurma yağı, soya, sığır ve genellikle ormansızlaşmaya bağlı diğer mallara bağımlı olan ülkelere kanalize edilmesi gerekiyor.

Aynı şekilde, finans kurumlarının da bazı yükselen piyasalarda ve gelişmekte olan ekonomilerdeki yatırım fırsatlarına uyanması gerekiyor. Yatırımcılar, güvenilir, ölçeklenebilir projelerde, bilgi ve güven eksikliğinden dolayı kaybediyor.

Bunu ele almak için, İklim Şampiyonları yakın zamanda Afrika, Asya, Avrupa, Güney Amerika ve Orta Doğu‘da Paris Anlaşması’nın hedefleriyle uyumlu ekonomik olarak sağlam, ölçeklenebilir projeler etrafında kamu ve özel yatırımları hızlandırmak için beş bölgesel finans forumu düzenledi. Sonuç, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde yatırım yapılabilir fırsatların bulunduğunu gösteren elli projelik bir envanter oldu. Bu, bölgesel önceliklere dayalı ikinci, genişletilmiş bir proje listesine eklendi.

Hiç şüphe yok ki, iklim değişikliğinden en az sorumlu olan ancak iklim değişikliğinden en çok zarar gören ülkelere ek finansman sağlanması gerekiyor.

Afrika Müzakereciler Grubu (uluslararası iklim değişikliği müzakerelerinde bölgenin çıkarlarını temsil eden bir Afrika üye devletleri ittifakı), kıtanın Paris Anlaşması kapsamında ulusal olarak belirlenmiş katkılarını (NDC’ler) uygulamak için 3 trilyon dolara ihtiyacı olduğunu tahmin ediyor. Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkelere her yıl katkıda bulunmayı taahhüt ettikleri 100 milyar doları tutarındaki iklim finansmanının 80 milyar sağladı
ancak bundan, 2016 ve 2019 yılları arasında, Afrika’ya toplamda 20 milyar dolardan daha azı sağlandı.

Gönüllü karbon piyasaları (VCM’ler), Afrika’da sürdürülebilir, kapsayıcı bir ekonomik dönüşümü yönlendirirken bu boşluğu doldurmada rol oynayabilir.
Afrika Karbon Piyasaları Girişimi (ACMI), önümüzdeki yıllarda Afrika karbon piyasalarının nasıl ölçeklendirileceğine dair bir yol haritası geliştirmek üzere oluşturulmuş Afrikalı liderler, CEO’lar ve karbon kredisi uzmanlarından oluşan bir koalisyondur.

İnsanlar ve Gezegen için Küresel Enerji İttifakı, Herkes için Sürdürülebilir Enerji ve BM Afrika Ekonomik Komisyonu ile işbirliği içinde COP 27’de resmi olarak başlatılacak. 

Karbon kredileri ve ilgili ürünler istihdam yaratırken, ekosistemleri korurken ve enerji erişimini genişletirken Afrika ekonomilerini güçlendirme ve iklim değişikliğine karşı küresel mücadeleyi ilerletme potansiyeline sahiptir.

Hükümetler, reel ekonomide kaydedilen hızlı ilerlemeden cesaretlendirilmeli ve devlet dışı aktörlerle işbirliği yapma koşullarını yaratarak yanıt vermelidir, böylece hepimiz daha ileriye, daha hızlı gidebiliriz.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yakın tarihli bir raporu, iklim değişikliğiyle doğrudan mücadele için ekonomik katkı zorunluluğunu doğruluyor. Rapor, iklim değişikliğiyle mücadelede “çok büyük” bir ekonomik durum olduğunu ve “herhangi bir kısa vadeli maliyetin, iklim değişikliğini durdurmanın uzun vadeli faydalarının (çıktı, finansal istikrar ve sağlık açısından) gölgesinde kalacağını” belirtiyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres‘in geçtiğimiz günlerde söylediği gibi: “İklim krizi bizi öldürüyor. COP 27, sorunun ölçeğine uygun iklim çözümleri için bir peşinat sağlamalıdır.”

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.