COP26EmekManşet

[COP26] Glasgow’daki işçiler greve başladı: Şehir, zirveye katılanları çöplerle karşılıyor

0

Birleşik Krallık‘taki Glasgow Belediye Meclisi personeli maaşlarında artış  talebiyle Glasgow’da bir hafta sürecek grevlerine başladı.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı’na (COP26) ev sahipliği yapan şehir, konferansa katılanları birikmiş çöplerle karşılıyor.

GMB İskoçya sendikası, belediye meclisinin temizlik departmanındaki üyelerin uzlaşma sağlanmaması durumunda bu hafta boyunca grev yapacaklarını açıkladı.

Yönetimin önerdiği artış kabul edilmedi

Glasgow Belediye Meclisi ise sendikanın kararının “hayal kırıklığı” yarattığını ve anlaşmazlığı çözmek için “herhangi bir zamanda” GMB ile görüşeceklerini söyledi.

Yönetim organı Cosla, 25 bin £ altında kazanan personel için yüzde 5,8’lik bir ücret artışı önerdi.

Yeniden grev kararı

GMB İskoçya, Unison ve Unite, teklifin masaya yatırılmasının ardından üyelere danışacaklarını söyleyerek cuma günü endüstriyel eylemi askıya aldı. Ancak pazar günü grevin tekrar yapılacağını açıkladı.

Sendikalar tarafından yapılan açıklamada işçilerin çalışma koşulları düşünüldüğünde önerilen maaş artışının yeterli olmadığı ifade edildi.

Belediye zor durumda

Grev kararının yaklaşık 120 dünya liderinin ve on binlerce kişinin katılacağı COP26 sırasında alınması Belediye Meclisi’ni zor durumda bırakıyor.

BBC’nin aktardığına göre Belediye sözcüsü yaptığı son açıklamada “Bu grevin şu anda devam etmesi için bir neden yok. GMB’nin artık bir ödeme anlaşması yerine toplantılar için zaman ayırmayla ilgili görünen bu eylem planını seçmesi çok hayal kırıklığı yaratıyor” ifadelerini kullandı.

İklim aktivistlerinden işçilerle dayanışma

Öte yandan İsveçli genç iklim aktivisti Greta Thunberg, 5 Kasım Cuma günü düzenlenecek kitlesel iklim grevinde işçilere eyleme katılma çağrısı yapmıştı.

Thunberg açıklamasında “İklim adaleti aynı zamanda sosyal adalet ve kimseyi geride bırakmamamız gerektiği anlamına geliyor” ifadelerini kullanmıştı.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.