COP26Emekİklim KriziManşet

Glasgow’daki işçiler COP26 sırasında greve çıkacak

0

Birleşik Krallık‘taki Glasgow Kent Konseyi personeli maaşlarında artış  talebiyle Glasgow’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26’ncı Taraflar Konferansı’nın (COP26) gerçekleşeceği tarihlerde greve çıkma kararı verdi.

Ücret anlaşmazlığı nedeniyle geçen hafta grev kararını onaylayan sendikalı işçiler, yönetim organı Cosla‘ya daha iyi bir teklif sunması için pazartesi gününe kadar süre verdi. Cosla, müzakerelere devam edeceğini söyledi.

Çöplerin toplanmadığı bir COP26

Çalışanlar, Unison ve Unite sendikaları ile birlikte, personeller için 2 bin Euro maaş artışı talep ediyor.

Çöp, temizlik, okul ve yiyecek-içecek alanlarında çalışan yaklaşık bin 500 işçinin greve çıkması durumunda yaklaşık 120 dünya lideri ve 25 bin delegenin katıldığı COP26, demiryolu hizmetlerinin iptal edildiği ve temizlikçilerin ve çöp toplayıcılarının grevde olduğu bir şehirde gerçekleşecek.

‘Orantısız ve haksız yerel etki’

bianet’ten Ceday Avcı’nın BBC News haberinden aktardığına göre Glasgow Belediye Meclisi, işçilerden şehir için yoğun ve zor bir zaman sırasında aksamalara neden olmamalarını istedi:

“COP26, şüphesiz şehir ve sakinleri için yoğun ve zor bir zaman olacak. Bu eylemi şu anda sadece Glasgow’da yapmak, ulusal bir kampanyanın peşinde orantısız ve haksız yerel etkiye sahip olacak.”

Bir haftalık grev

GMB’nin İskoçya kıdemli organizatörü Drew Duffy “Cosla’nın yerel hükümet çalışanlarımız için daha iyi bir ücret teklifi sunamamasının ardından GMB, Glasgow Belediye Meclisine temizlik hizmetinde endüstriyel eylem için yasal bildirimde bulundu.

Grev, 1 Kasım Pazartesi 00.01’de başlayıp 8 Kasım Pazartesi 23.59’da sona erecek, COP26’ya denk gelen yedi günlük bir grev eylemi olacak” dedi. Duffy, eylemden vazgeçilmesi isteniyorsa iyileştirilmiş bir teklif sunulması gerektiğini belirtti.

Tek grev değil

Temizlik işçileri, COP26 iklim zirvesi sırasında şehirde greve çıkan tek grup değil. İşçiler ve sendikalar, 31 Ekim- 12 Kasım tarihleri ​​arasındaki miting sırasında işten ayrılabilecekleri uyarısı yaptılar.

RMT sendikası ile ücret ve koşullar konusundaki ayrı bir anlaşmazlık yaşanırsa demiryolu işçileri de zirve sırasında greve gidecek.

ScotRail personeli 1 Kasım Pazartesi gününden 12 Kasım Cuma gününe kadar greve çıkacak. Caledonian Sleeper‘daki personel 24 saatlik iki grev yapacak.

Biri 31 Ekim Pazar günü, diğeri 11 Kasım Perşembe günü olacak. Unite Scotland ayrıca Stagecoach Group genelinde yaklaşık bin işçinin Ekim ayı sonunda İskoçya’nın merkezindeki COP26 otobüs seyahatini etkileyecek grev eylemini desteklediğini söyledi.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.