COP26İklim KriziManşet

[COP26] Birleşik Krallık’taki Yokoluş İsyancıları silah fuarını ablukaya aldı

0
Fotoğraf: Denise Laura Baker

Birleşik Krallık’taki Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) aktivistleri Malvern Worcestershire‘da gerçekleştirilen silah fuarını bloke etti.

Bambu yapıların tepesine oturan protestocular fuarın dört giriş kapısını geçişe kapattı. Askeriyenin iklim krizini körüklediğini belirten eylemcilerin bir kısmı ise fuar içerisine girdi.

‘60 ülkeden daha fazla sera gazı salıyor’

30 yaşındaki vegan bir şef olan Addie May Swarbrick Schwarz, gösteri alanının girişindeki rahatsız edici bambu yapılardan birine oturmak için işten izin aldığını söyledi:

“Bugün burada ordunun iklim krizini körüklemedeki rolünü anlatmak için buradayım. Her yıl, Britanya’nın askeri-sanayi sektörü, 60 ayrı ülkeden daha fazla sera gazı salıyor. Savaş makinelerimiz insanları ve gezegeni aynı anda mahvediyor.”

Fotoğraf: Denise Laura Baker

Glasgow’da BAE Systems’e yürüyüş

Malvern’deki silah fuarı protestosu, COP26 iklim zirvesi sırasında Glasgow’da ve dünya çapında gerçekleşen bir dizi eylemin parçası olarak gerçekleştirildi.

Glasgow’daki Yokoluş İsyancıları ise Three County‘de sergi açan şirketlerden biri olan BAE Systems‘in İskoçya genel merkezine yürüyüş düzenledi.

İnsan hakları ihlalleriyle ilişkilendirilen şirketler

3CDSE Savunma ve Güvenlik Fuarı, askeri ve güvenlik firmalarının silah ve teknoloji satmaları için her yıl düzenlenen bir toplantı.

Fuarda yer alan şirketler arasında, hepsi Uluslararası Af Örgütü tarafından insan hakları ihalleriyle ilişkilendirilen BAE Elbit Systems, Thales ve Lockheed Martin yer alıyor.

‘Önceliklerimiz tamamen yanlış’

Yokoluş İsyancıları iklim acil durumuyla ilgili tartışmalarda askeri emisyonlara çok nadir vurgu yapıldığını söylüyor. Dünya askeri harcamaları 2020’de neredeyse 2 trilyon dolara yükselirken, yenilenebilir teknolojiler için ayrılan fon bunun sadece dörtte biri kadardı.

Schwarz açıklamasında “Önceliklerimiz tamamen yanlış. Tüm yaşamın geleceğini çalan bir iklim kriziyle karşı karşıyayız, ancak paramızı bu imha silahlarına dökmeye devam ediyoruz. Birleşik Krallık kamuoyuna bu silah fuarları hakkındaki gerçeği ve silah ticaretinin bu ciddi sonuçlarını anlatmak için buradayız” dedi.

 

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.