COP26Dünyaİklim KriziManşet

[COP26] Amazon yerlisi Glasgow’dayken topluluğuna silahlı saldırı düzenlendi

0
Fotoğraf: Thom Flint/ Cafod

Brezilya‘nın Amazon bölgesindeki Pará’dan bir arazi savunucusu, kendisi Glasgow‘daki COP26 görüşmelerindeyken silahlı insanların, savunduğu bir orman topluluğuna saldırdığını söyledi.

COP26 delegesi ve 2019 Sakharov ödülü adayı Claudelice Silva dos Santos, yaklaşık 80 aileye ev sahipliği yapan Nova Ixipuna‘daki Tinelli çiftliğinde bulunan São Vinicius kampına 3 Kasım’da yaklaşık 30 kamyonetin geldiğini söyledi.

Marabá polisi konuyla ilgili araştırma başlattıklarını söyledi. Yerel basında çıkan haberlere göre, işçi sendikası yaralıların bir kısmını hastaneye nakletti. Ancak kaç kişinin yaralandığı bilgisi paylaşılmadı.

Bazı köylülerin akıbeti belirsiz

The Guardian’ın aktardığına göre görgü tanıkları, gelen erkeklerin çadırları ateşe vermeleri üzerine birkaç kişinin kaçabildiğini ancak kaçamayanların başlarına kapüşonlular geçirilerek dövüldüklerini ve bir kamyona bindirilmeye çalışıldıklarını söyledi.

Bazı insanlar yerleşim yerinden çok uzaklardaki yol kenarına atıldı. Bazı köylüler ormanda saklanırken, bazılarının akıbeti belirsiz.

Çadırlar ateşe verildi

İsmini vermek istemeyen bir görgü tanığı, erkek kardeşinin bağlanıp götürüldüğünü ve yolda bırakılan bir kadının kendisine kardeşinin kafasında çatlakların oluştuğunu ve ağzının yarılarak açıldığını söylediğini aktardı. Görgü tanığı kardeşinin şu anda nerede olduğunu bilmediklerini aktardı.

Bir başka görgü tanığı ise “Ateş edildiğini duydum ve herkes dört bir yana koşmaya başladı. Kampı ateşe verdiklerini gördüm, altı motosikletin yandığını gördüm… Ormana yeni atılmış çok sayıda çocuk, yaşlı vardı” dedi.

Dos Santos, “Bu dava onlarca yıldır devam ediyor. Anlaşmazlık çözülmek üzereydi ve arazi [topluma] geri verildi. Bu ilk saldırı değil ama insanlara daha fazla şiddet olmayacağına dair güvence verilmişti” ifadelerini kullandı.

10 yıldan beri direniliyor

Kardeşi José Claudio Ribeiro dos Santos ile yasadışı ağaç kesimine karşı savaşan Dos Santos, “10 yıldan fazla bir süredir bu işçiler toprak hakları için direniyorlar. Çiftlik sahipleri ise buraya geliyor ve herkesi öldürmek istiyorlar” ifadelerini kullandı. Dos Santos, yengesi Maria do Espirito Santo’nun da 2011 yılında bölgede öldürüldüğünü sözlerine ekledi.

Dos Santos, saldırının yerel çiftçiler tarafından geçimlik çiftçiler olan São Vinicius topluluğuna yönelik bir taciz kampanyasının ardından geldiğini söyledi. Polis ve yerel yetkililer tehditleri biliyor ama toplumu korumak için hiçbir şey yapmadı” dedi.

‘Polis herhangi bir şey yapmıyor’

COP26 delegesi, polisin ve yerel yetkililerin var olan tehditleri bildiğini ancak yerel halkı korumak için herhangi bir şey yapmadığını söyledi.

Yerel halk uzun yıllardır arazilerini korumak için mücadele ediyor. COP26’da dünyadaki ormanların yüzde 90’ından fazlasını kapsayan 120’den fazla ülke 2030 yılına kadar orman kaybını ve arazi bozulmasını durdurmak ve tersine çevirmek için taahhütte bulundu. Brezilya da bu taahhütü imzalayan ülkeler arasındaydı.

 

 

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.