İklim KriziManşet

COP21 eylemleri yasaklanmış olsa da aktivistler her zamankinden daha kararlı

0

Paris’te, BM İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP21) sırasında aktivistlerin iklim için harekete geçme planları yetkililer tarafından iptal edildi. Ancak Fransa’daki aktivistler seslerini duyurma konusunda her zamankinden daha kararlı.

Paris bölgesi Emniyet Müdürlüğü, 13 Kasım’da gerçekleşen trajik olaylar nedeniyle 29 Kasım tarihinde yapılması planlanan Küresel İklim Yürüyüşü ve 12 Aralık iklim değişikliği eylemlerinin Paris’te gerçekleşmesine izin verilmeyeceğini açıkladı.

İklim Koalisyonu 21 (Coalition Climat 21) -Paris İklim Zirvesi sırasında harekete geçme planlarını koordine eden STK’lar ağı- planlarının devam etmesine olanak verecek herhangi bir alternatif bulunmamış olmasının üzücü olduğunu belirtti. Ancak iki hafta boyunca iklim adaleti konusunda sivil toplumun sesini duyurmak için her zamankinden daha kararlı olduklarını ekledi.

Paris Halkların İklim Yürüyüşü, 21 Eylül 2014. Fotoğraf: Thomas Padilla/AP images, AVAAZ/Associated Press için

Paris Halkların İklim Yürüyüşü, 21 Eylül 2014. Fotoğraf: Thomas Padilla/AP images, AVAAZ/Associated Press için

İklim Koalisyonu 21 koordinatörü Juliette Rousseau konuyla ilgili olarak, “Durumun vehametinin farkındayız. Ancak şimdi, her zamankinden daha fazla, insanlara iklim eylemleri etrafında birleşme çağrısı yapacak yaratıcı fikirlere ihtiyacımız var.” dedi.

İklim Eylem Ağı Uluslararası direktörü Wael Hmaidan ise sivil toplum olmadan COP21’nin gerçekleşemeyeceğini, halkların sesinin o konferans merkezinde ve dünyanın her tarafındaki başkentlerde duyulacağını belirtti.

28-29 Kasım haftasonu, COP21 başlamadan hemen önce, dünyanın her tarafındaki milyonlarca insan iklim adaleti için yürüyecek. 150’den fazla ülkede 2.173’den fazla eylem gerçekleştirilecek. Bu eylemlere tüm kıtalardaki 57 ana ve Fransa’daki düzinelerce yürüyüş dahil.

İklim Eylem Ağı Fransa (RAC-France) uluslararası politika koordinatörü Alix Mazounie, “Dünyanın her tarafındaki insanlara taleplerimizi dile getirmek ve sesimizi çoğaltmak için bize katılma ve dayanışma halinde yürüme çağrısı yapıyoruz” dedi.

Fransız İklim Koalisyonu, hem 29 Kasım hem 12 Aralık’ta eyleme geçmek için yaratıcı eylemler üzerinde çalışmaya ve önümüzdeki iklim değişikliği sözleşmesinin yalnızca hükümet müzakerecileri değil, dünyanın her tarafındaki insanlar tarafından oluşturulmuş olmasını garanti altına almaya hazır.

Halkların İklim Zirvesi’nin planlandığı gibi 5-6 Aralık tarihlerinde Montreuil (Seine Saint-Denis) ve Action Zone Climate (ZAC)’da, 7-11 Aralık tarihlerinde Paris-CENTQUATRE’da gerçekleşmesi bekleniyor. Bunlar sivil toplumun iklim değişikliğine karşı savaştığını, çözümler uyguladığını ve iklim krizine karşı durmakta kararlı olduğunu göstermek için önemli fırsatlar.

Paris İklim Zirvesi kendi içerisinde bir sonuç değil. Dünyanın halkları olarak, bu zirve sonrasında da güçlenmeye devam edecek, iklim değişikliği tehdidine karşı enerji sistemlerinde adil bir dönüşüm çağrısı yapan bir hareketi inşa etmeyi sürdüreceğiz.

350.org Fransa Kampanyacısı Nicolas Haeringer şunları söyledi:

“Hükümet eylemleri yasaklayabilir ancak sesimizi bastıramaz. Asıl planlarımızı uygulamak zorlaşmış olmasına rağmen Paris’teki insanların iklim adaleti taleplerinin duyulması için bir yol bulacağız. Dünyanın her tarafındaki insanlara bir Küresel İklim Yürüyüşü’ne katılma ve seslerini her zamankinden çok çıkarma çağrısı yapıyoruz. Buna hiçbir zaman bu kadar ihtiyaç olmamıştı.

Paris planlarımızın değişmesi gerekse de iklim adaleti hareketi yavaşlamayacak. Dünyanın her tarafında haftalar ve aylar önce yürüyüşler, protestolar, sivil itaatsizlik eylemleri planlandı. Beraber şiddetin ve nefretin karşısında barış ve çözüm ile durmaya devam edeceğiz.

Topluluğunuzdaki Küresel İklim Yürüyüşü’ne katılın ve iklim adaletine olan desteğinizi gösterin. Paris’e gelmeyi planlamış olanlar, gelin ve bize katılın. Beraber eyleme geçmenin bir yolunu bulacağız.”

(Yeşil Gazete, Coalition Climat 21)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.