COP25İklim KriziManşet

COP 25’e iklim greviyle cevap: 500 bin kişi iklim acil durumu için yürüdü

0

Madrid’de devam eden Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı-COP25’in beşinci gününde dünyanın pek çok kentiyle aynı anda yapılan iklim grevinde aralarında çok sayıda çocuk ve gencin de olduğu 500 bin kişi iklim acil sloganıyla yürüdü.

İklim grevlerini başlatan İsveçli aktivist Greta Thunberg’in de sabah saatlerinde Madrid’e gelerek katıldığı grev yürüyüşü akşam 18:00’de Atocha tren istasyonunun önünden başladı. Prado bulvarı boyuna yaklaşık 6 kilometre boyunca 2 saat kadar süren yürüyüşe yapılan resmi açıklamaya göre yarım milyon kişi katıldı.

Yürüyüşte Yokoluş İsyanı, Avrupa Yeşilleri, çeşitli antikapitalist ve anarşist gruplar, WWF, bisikletliler ve İspanya’nın çeşitli iklim ve çevre örgütleri pankartlarıyla ve oldukça kalabalık yer aldılar.

Gelecek İçin Cumalar (Fridays for Future) ve benzeri genç iklim aktivisti grupları ise yürüyüşün başını çekti. Yürüyüşe çocuklarıyla katılan anne babalar özellikle dikkati çekti.  Katılımcıların çoğunun kendi hazırladıkları dövizleri taşıdığı görüldü.

“Başka bir dünya yok” sloganı atılarak gerçekleştirilen yürüyüş sırasında siyasetçilere “eyleme geçin ve değişin” çağrısı yapıldı. Yürüyüşe ünlü İspanyol aktör Javier Bardem ile şarkıcı Macaco ve Amaral gibi tanınmış isimler de katılarak, değişim isteklerini kalabalıkla birlikte seslendirdi.

Nuevos Ministerios meydanında sona eren yürüyüşün ardından sahneye çıkan 16 yaşındaki öncü iklim aktivisti Greta Thunberg, burada bir konuşma yaptı. Sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında liderlerin başarısızlıktan başka bir şey üretmediğini söyleyen Thunberg “Değişim COP salonlarında değil burada gerçekleşecek” dedi.

Sosyal adaletten konuşurken buna çevre adaletini de dahil etmemiz gerekir.” diyen İsveçli aktivist, 13 Aralık’ta sona erecek COP25’ten somut kararlar çıkmasını ve insanların iklim sorununa karşı daha bilinçli olmasını umut ettiğini vurguladı.

“Gelecek için Cumalar” adlı girişimin İspanya sorumlusu Alejandro Martinez de “Eğer siyasetçiler gerekli adımları atmazsa, gençler olarak hepimiz gelecekte hayatımızın nasıl etkilendiğini göreceğiz. İklim sorunu küresel ve Gelecek için Cumalar tüm dünyada var olan bir hareket” diye konuştu.

Yürüyüş sırasındaki ilginç eylemlerden birinde ise Prado bulvarını kesen bir viyadük köprüsünden tırmanış gereçleriyle kendilerini boşluğa bırakan iki çocuk tırmanıcı bir pankart açtılar. Pankartta “1,5 dereceye sadece 8 yıl kaldı. Bu ne cüret!” yazıyordu.

Miting çeşitli grupların ve aktivistlerin yaptığı konuşmalarla gecenin geç saatlerine dek devam etti.

 

 

 

More in COP25

You may also like

Comments

Comments are closed.