Hafta SonuKitapManşet

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Meyve ve sebze mevsiminde güzel

0

Leyla Aslan‘ın Yeni İnsan Yayınları‘ndan çıkan kutu oyunu, “Meyveli Sebzeli Mevsimli Bilmeceler” raflarda.

Çocukların, mevsimsel beslenmenin hem bedenimiz hem de doğa ile uyumlu yaşam için ne kadar önemli olduğunu fark edebilmesi ve doğa ile bağını sağlamlaştırabilmeleri için  hangi sebze-meyvenin hangi mevsime ait olduğunu eğlenceli kartlarla anlatan kutu oyunun yaratıcısı Aslan’la konuştuk.

Leyla Hanım, ilk üç kitabınızdan sonra şimdi de çok güzel bir oyun ile çocukların odalarına yeniden misafir oluyorsunuz. Bu oyun fikri nasıl doğdu?

Oyun, çocuğun kendini sınırsızca ortaya koyduğu ve çeşitli becerilerini güçlendiren sihirli bir mecra. Doğa ile bağ kurmasını dilediğim tüm çocukların bu oyun sayesinde hem yeryüzü sofrasını tanımalarını, hem mevsimlerin döngüsünü fark etmelerini hem de bunu en sevdikleri yol olan oyun ile pekiştirmelerini istedim. Bu niyet ile mevsimleri ve mevsimlerin getirdiklerini bir kitap ile anlatmaktansa bir oyun ile çocuğa aktarmanın daha doğru bir yol olacağını düşündüm

Kışın yediğimiz domates şifa değil, zehir!

Bu oyun, çocuklara ama bir yandan da yetişkinlere meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmenin önemini anlatıyor. Gerçekten mevsiminde yemek neden önemli? Örneğin neredeyse herkesin sofrasından yaz kış eksik olmayan domatesi kışın soframıza koymayalım?

Yapılan bütün araştırmalar gösteriyor ki hem beden sağlığımız hem de toprağın geleceği için mevsimsel beslenme çok önemli. Bedenimizde tıpkı doğa gibi mevsimsel döngülere adapte oluyor. Yazın nasıl bizi serin tutacak giysiler giyiyorsak, bize serinlik verecek gıdalara da ihtiyaç duyuyor bedenimiz. Hâl böyle olunca kışın yediğimiz domates şifa değil zehir oluyor bedenimize. Ayrıca mevsiminde üretilmeyen gıdalar için daha fazla pestisit, daha fazla kimyasal kullanılıyor. Bu da sağlığımız gibi toprağımızın geleceğini de tehdit ediyor. Mevsimsel beslenmek; doğaya hürmetin, doğanın verdiklerine saygı göstermenin en güzel yolu. Çünkü her şeye hemen sahip olmayı alışkanlık hâline getirdiğimiz bu zamanda, mevsimsel beslenmek sabır göstermenin de bir diğer hâli. Sevdiğimiz lezzetleri özlemek, beklemek, kavuştuğumuzda kıymetini bilmek.

Oyununuzun iklim kriziyle bir bağlantısı var mı, öyleyse nasıl? 

Doğa ile bağlarımızın kopmasının bir sonucu aslında iklim krizi. Şu an en kötü senaryonun hızı ile ilerliyoruz bu krize. Fakat ben korkutmak yerine sevdirmekten yanayım. Bu sebeple iklim krizi felaket senaryoları ile korkutmaktansa doğayı sevdirip, fark ettirmek ve bağları onarmak daha işe yarar bir yöntem gibi geliyor bana. Korktuğunuz şeyi sevmeniz pek mümkün değildir. Fakat sevdiğiniz şeyi kendiliğinden korursunuz zaten. Bu yüzden benim asıl niyetim sevdirmek, hatırlatmak.

Şehirde yaşayan çocuklar topraktan uzaklaştıkça hangi sebze, nasıl yetişiyor artık bilmiyorlar. Siz de uzun yıllardır Buğday Derneği ile birlikte çalışıyorsunuz. Yetişkinler bundan şikâyetçi mi?

Yetişkinler bundan hem şikâyetçi hem de kendi çocukluklarındaki hâli özler vaziyette. Ama bir yandan da bunu için sorumluluk almıyorlar. Yani kışın dolabında domates gören bir çocuğun domatesin mevsiminin yaz olduğunu öğrenmesi mümkün değil.

Bu oyun çocuklara hangi becerileri kazandırabilir?

Oyun en başta merak duygusunu besliyor, bunun yanı sıra doğadaki döngüleri görmeyi, doğa ile bağ kurmayı ve fark etmeyi, sorgulamayı sağlıyor. Aynı zamanda oyun kartlarında gördükleri sebze ve meyveleri fark edip pazar tezgâhlarında karşılaştıklarında eşleştirmeyi anımsamayı hafızayı kuvvetlendirmeyi sağlıyor. Aynı zamanda kendi bilmecesini yazma konusunda cesaretlendiriyor. Kutudaki zil ile çocukların el göz koordinasyonu güçleniyor. Aile katılımlı bir oyun olduğunda aile bağlarına da katkı sağlıyor. Birlikte kaliteli ve eğlenceli zaman geçirmenin bir yolu oluyor.

Son olarak bu oyun hangi yaş grubuna hitap ediyor ve okullarda hep birlikte oynanabilir mi?

4 yaş ve üzeri bir oyun. Fakat bilmecelerin bir kısmı yetişkinlere bile zor gelebilir çünkü amaç çocuğun zihin sınırlarını birazcık zorlaması. Bilmecedeki kurguyu zihninde resmetmesi. Okullarda, mevsimsel beslenme ve önemi üzerine yapılacak sohbetlerin üzerine hep birlikte çok keyifle oynanabilecek bir oyun.

Künye

  • Yazar: Leyla Aslan
  • Resimleyen: Joyeeta Neogi
  • Yayınevi: Yeni İnsan Yayınevi
  • Türü: Kutu Oyunu

Leyla Aslan

Mardin’de doğdu. Trakya Üniversitesi’nden mezun oldu. Kalabalık ailesinin kırsalda doğan tek çocuğu olarak toprağa ve doğaya hep hayran olarak 20 yıldır Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneğinde çeşitli projelerde çalıştı. Buğday Derneği yönetim kurulu başkanı, %100 Ekolojik Pazarlar proje koordinatörü ve Tohum Kumbaram proje lideri olarak çalışma hayatına devam ediyor. Çocuklara doğayı anlatmak ve doğa ile bağ kurmalarına yardımcı olmak niyeti ile ekolojik çocuk kitapları yazmaya başladı. Victor’un Balkabakları, Ceviz Koleksiyoncusu, Vızıltı Çiftliği kitaplarının yazarı. Victor’un Balkabakları Arapçaya, Ceviz Koleksiyoncusu Koreceye çevrildi.

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.