KadınManşet

Çocuk Gelin saysında Avrupa ikincisiyiz

0

cocuk_gelinGeçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmesinin ardından bu 11 Ekim’de ilk kez kutlanacak olan Uluslararası Kız Çocuklar Günü’nden önce açıklanan veriler, Türkiye için karamsar bir tablo çiziyor. Türkiye, yüzde 14’lük çocuk gelin oranıyla, Avrupa’da Gürcistan’dan sonra bu sorunun en yaygın olduğu ikinci ülke.

11 Ekim ‘Uluslararası Kız Çocuklar Günü’, Birleşmiş Milletler’in 19 Aralık 2011’deki kararının ardından ilk kez bu yıl kutlanacak. Ancak istatistikler, Türkiye için karamsar bir tablo ortaya koyuyor. Türkiye, Avrupa coğrafyasında Gürcistan’ın ardından çocuk gelinlerin en yaygın olduğu ikinci ülke. Avrupa bölgesinde sorunun en yaygın olduğu ülke Gürcistan’da 18 yaş altında evlenen kızların oranı yüzde 17 iken bu oran Türkiye’de yüzde 14.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Direktörü Babatunde Osotimehin, İngiliz The Independent gazetesine yaptığı açıklamada, ‘Dünyada her zamankinden büyük bir genç kuşak var. Evlenmenin ya da yetişkin olmanın ne olduğunu bile anlamayan çocuklar evlendiriliyor. Kızların çocuklukları çalınıyor. Henüz hazır olmadan bebek sahibi oluyorlar ve kuşaklar arası yoksulluk bulunuyor. Bu vahşi döngüyü durdurmalıyız’ dedi.

UNICEF verilerine göre kalkınmakta olan ülkelerde kızların üçte biri 18 yaşından önce evleniyor. Yüzde onluk bir kesim ise 15’ini bile doldurmadan evleniyor.

Plan UK Direktörü Marie Staunton, çocuk gelinlerin ‘görünmez kızlar’ arasında en unutulmuşları olduğunu söyledi. Staunton, evlenen çocukların daha çok şiddet ve istismarla karşılaştığını ve eğitimlerini daha sık yarıda kestiklerini söyledi.

Türkiye, Avrupa coğrafyasında Gürcistan’ın ardından çocuk gelinlerin en yaygın olduğu ikinci ülke. Gürcistan’da 18 yaş altında evlenen kızların oranı yüzde 17 iken bu oran Türkiye’de yüzde 14. Sorunun en yaygın olduğu ülkelerden biri, kız çocuklarının üçte birinin 15 yaşına gelmeden evlendiği Bangladeş. Çocuk gelinler, kızların yüzde 46’sının 18 yaş altında evlendiği Güney Asya’da genel olarak yaygın. Bu oran Saharaaltı Afrika’da yüzde 37, Latin Amerika ve Karayipler’de ise yüzde 29.

(Euractiv)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.