EkolojiGünün ManşetiManşet

ÇMO’nun İstanbul Çevre Durum Raporu 2019 yayımlandı: Durum vahim

0

Çevre Mühendisleri Odası’nın açıkladığı İstanbul raporuna göre, kent hava, su, toprak ve gürültü kirliliği, altyapı sorunları, sıfır atık ve iklim değişikliğine bağlı sorunlarla boğuşuyor.

Çevre Mühendisleri Odası’nca (ÇMO) hazırlanan ‘İstanbul Çevre Durum Raporu 2019’ açıklandı. Rapora göre, Türkiye’de ekolojik yıkımın en yoğun yaşadığı şehirlerin başında İstanbul geliyor. İstanbul’daki hava kirliliği, su ve atık su, toprak kirliliği, gürültü kirliliği, altyapı sorunları, asbest risk yönetimi, sıfır atık ve iklimsel değişimle ilgili değişimlerin ele alındığı rapor kentin tüm bu alanlardaki vahim durumunu gözler önüne seriyor.

ÇMO’nun konuyla ilgili yaptığı açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

Almanya Komisyonu Hollanda Çevre Değerlendirme Ajansı`nın 2018 yılı raporuna göre Türkiye CO2 salınımı açısından dünyayı en çok kirleten ülkeler içerisinde 18. Sırada yer alıyor. Türkiye`nin yaşanan ekolojik yıkım içerisindeki payı oldukça yüksek ve ekolojik yıkımın yarattığı sonuçlarla da yüzleşmekteyiz.

Global Footprint Network`ün (Küresel Ayakizi Ağı) belirlediği “Dünya Limit Aşımı Günü” insanlığın doğa üzerindeki yıllık talebinin, dünyanın bir yılda sağlayabileceği kapasiteyi aştığı gün olarak tanımlanıyor. 2018 yılında bu tarih 1 Ağustos itibariyle aşılırken, tüm dünya Türkiye gibi yaşasaydı bu tarih 11 Temmuz olacaktı.

Yani Türkiye ekolojik yıkım yaratan faaliyetlerde dünya ortalamasının bir hayli ilerisinde. 2019 yılı için Türkiye`nin doğal varlıklarının kontrolsüz ve plansız bir şekilde tüketimi dünya genelindeki kötüye gidişten daha hızlı oldu. Ekonomik kriz ve sanayideki daralmaya rağmen, dünya için 29 Temmuz olan Limit Aşım Günü, Türkiye için bu yıl 27 Haziran`da geçildi. Türkiye`nin 2 dünya ile mukayesesi ve biyokapasite açığını inceleyen WWF`in iki tablosu sorunun ciddiyetini ifade ediyor.

Yalnızca biyoçeşitlilik bağlamında bakıldığında dahi coğrafyamızın ciddi zenginlikleri yitirdiğini görebiliyoruz. “OECD Çevresel Performans İncelemeleri: Türkiye 2019” başlıklı raporda üç Türkiye`nin dünya genelinde nesli tükenmekte olan canlı türlerine OECD ortalamasının oldukça altında bir oranla ev sahipliği yaptığı görülebiliyor.

Türkiye 2019 yılı itibari ile kişi başına yenilenebilir su kaynaklarına sahip olma konusunda; su kıtlığına doğru ilerleyen, su stresi yaşayan bir ülke konumunda bulunmayı sürdürüyor.

Tüm bu olumsuz veriler dahilinde ülke genelinde ekolojik yıkımın en yoğun şekilde yaşandığı şehirlerden biri İstanbul. Numbeo adlı dünyadaki şehirlerin sağlık, suç, yaşam kalitesi vb hakkındaki verileri yayınlayan web sitesinde İstanbul; Çin, Hindistan ve Endonezya`da yer alan pek çok şehri kirlilik endeksinde geride bırakarak 95. sırada yer almakta.”

İstanbul Çevre Durum Raporu’na ulaşmak için; http://www.cmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=99863&tipi=67&sube=2  linkini tıklayabilirsiniz.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.