ManşetSağlık

ÇMO, “Hava kirliliği birçok ilde tehlike sınırlarını kat kat aştı”

0

Çevre Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Hava Kirliliği Raporu”, hava kirliliğinin birçok ilde “tehlike sınırlarını kat kat aştığı” vurgulandı. Kirlilik, Düzce, Denizli, Samsun dışında, Başkent Ankara’da da Avrupa Birliği değerlerinin çok üzerine çıktı.

8...

Hürriyet’ten Zeynep Gürcanlı’nın haberine göre; TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, raporda çıkan sonuçları “vahim” olarak değerlendirdi. Bozoğlu, kirlilik değerlerinin artmasına örnek olarak da Düzce, Denizli, Samsun ve Ankara’yı gösterdi. Bozoğlu, Düzce’de 13 kat, Denizli’de 4 kat, Samsun’da 210 gün, Ankara’da 297 gün hava kirliliği değerlerinin aşıldığını söyledi.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu

Hava kirliliğinin kritik eşiği aşmasında, Türkiye’de bir yılda üç seçim yaşanması ve bu seçimlerde vatandaşlara “ucuz kömür dağıtılmasının” da etkili olduğu vurgulanan raporda vatandaşlara ucuz kömür dağıtılması yerine, doğalgaz yardımı yapılmasının önerildi.

Raporda ayrıca, “2015 yılında hala kalitesiz kömür ile ısınma ihtiyacının gideriliyor olması hava kirliliğini dönüşü olmayan bir hale sokmaktadır. 1 yıl içerisinde 3 seçim olması nedeniyle kömür dağıtımı arttırılmış ve kalitesiz kömür kullanımı teşvik edilmiştir. Yoksul yurttaşlara yardım amacıyla yapıldığı belirtilen kömür desteği aslında yurttaşların yaşam kalitesini düşürmekte, sürdürülebilir olmayan bağımlı bir ısınma politikasını hayata geçirmektedir.” denildi.

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Bozoğlu, “Hava kirliliği ülkemizin en önemli çevre ve halk sağlığı sorunudur. 21. Yüzyılın ilk çeyreği biterken 90’ların başındaki hava kirliliği problemi kentlerimizde tekrar hortlamıştır. Doğalgazın yaygınlaşmasına rağmen bu sorunun tekrar ortaya çıkması ve daha da kritik hale dönüşmesinin ekonomik ve toplumsal sebepleri olduğu bir gerçektir” diye konuştu.

(Hürriyet)

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.