KadınManşet

Cinsel saldırı zanlısı Musa Orhan’a ‘indirimli’ 10 yıl hapis cezası verilip serbest bırakıldı

0
Batman‘da, 18 yaşındaki İpek Er’e cinsel saldırıda bulunmak ve intiharına neden olmakla suçlanan Uzman Çavuş Musa Orhan’ın tutuksuz yargılandığı davanın karar duruşması Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Altıncı ve son duruşmada, Musa Orhan’a indirimli 10 yıl ceza verildi. Yurt dışına çıkış yasağı getirilen Orhan, tutuklanmayacak. Kararda mahkeme heyeti sanığın bugüne kadar tüm duruşmalara devam etmesi nedeniyle kaçacağına dair somut bir delilin bulunmadığına kanaat getirdiğini açıkladı.

‘Kaçma şüphesi yok’

Kararda şu ifadelere yer verildi:

“Adli kontrol tedbiriyle de beklenen amaca ulaşabilecek olması sebebiyle sanık hakkında daha önce uygulanan 5721 sayılı CMK’nın 109/ 3-a maddesindeki yurt dışına çıkma yasağının aynen devamına ve aynı maddenin 3-b maddesi gereğince ikamet ettiği en yakın karakola giderek her ayın 1 ve 15’inde imza vermek suretiyle adli kontrol tedbirinin hükmedilmesine, adli kontrol tedbirini uygulamaması halinde hakkında yeniden tutuklanmasına karar verilmiştir.”

Er’in ailesi ve avukatlarının katıldığı duruşmada HDP milletvekilleri Semra Güzel ve Nuran İmir, çok sayıda baro başkanı, Özgürlük için Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği ile Rosa Kadın Derneği üyeleri de hazır bulundu.  Özgür Kadın Hareketi , HDP Kadın Meclisi üyeleri ve gazeteciler ise duruşma salonuna alınmadı.

Mahkeme heyeti, Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) duruşmaya katılma talebiyle ilgili de “Olaydan doğrudan zarar görmediğinden oy birliğiyle reddine” karar verdi.

Duruşmada, mahkeme salonunda telefonlarını kullanmasına izin verilmedi, salon çevresine sinyal kesiciler yerleştirildi.

Ne olmuştu?

Cinsel saldırıya uğradığını anlatan bir mektup bıraktıktan sonra Batmanda intihar girişiminde bulunan İpek Er, bir ay yoğun bakımda kaldıktan sonra, geçen yıl 18 Ağustos tarihinde tedavi gördüğü Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetmişti.

Hakkında yakalama kararı çıkarılan Musa Orhan tutuklanmış, ancak avukatın itirazı üzerine bir hafta sonra serbest bırakılmıştı. Musa Orhan, yapılan duruşmalara SEBGİS üzerinden katılıyordu.

Orhan’ın serbest bırakılmasına yönelik tepkilerini sosyal medyada ifade eden sanatçı Ezgi Mola‘ya, şikayet üzerine hakaret suçundan para cezası verilmişti. 

Kadınlardan tepki

Karar üzerine kadınlar ve kadın örgütlerinden tepki gecikmedi. Sosyal medya hesaplarından açıklama yapan örgütler, “ödül gibi” cezaların erkekleri cesaretlendirdiğine dikkat çekti; adalet istedi.

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.