DünyaEnerjiManşet

Çin’in Tibet’te yapmak istediği devasa HES projesine bir tepki de Hindistan’dan geldi

0

Çin tarafından Tibet‘te yapılması planlanan dev hidroelektrik santraline (HES) bir tepki de komşu ülkesi Hindistan‘dan geldi.

Hindistan Hükümeti, Çin’in bu projesine tepki olarak, kendi su rezervlerini güçlendirmek için Brahmaputra‘da başka bir baraj yapma ihtimalini gündeme getirdi.

Geçtiğimiz yıl ekim ayında, Tibet yerel yönetimi hidroelektrik projelerinde uzmanlaşmış bir kamu inşaat şirketi olan PowerChina ile stratejik iş birliği anlaşması imzalamıştı.

Projenin detayları

Bu projeyle, Hubei eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük beton yapı özelliğini taşıyan Three Gorges Hidroelektrik Santrali‘nin üretim kapasitesinden üç kat daha fazla elektrik üretilmesi planlanıyor.

Yapının, Himalayalar‘dan çıkan su yolunun Hindistan’a ulaşmadan ve suyun ülkeye dökülmeden önce Brahmaputra Nehri boyunca kurulması tasarlanıyor. Su yolu, bin 500 metrelik rakımı ile dünyanın en uzun ve en derin kanyonu konumunda.

Projenin yapılmasının planlandığı Yarlung Tsangpo Nehri’nin yukarı akış yönünde iki farklı proje daha yer alıyor. Aynı nehir üzerinde boru hattı yapım aşamasındaki altı farklı inşaatın çalışmaları da sürüyor.

‘Su savaşları, bu tür savaşların kilit bileşenidir’

Konunun uzmanları, Çin’in Güney Asya‘nın su kaynaklarının çoğunun kökenlerini kontrol edebilecek bir konumda olduğunu kaydetti.

Siyaset Bilimci Brahma Chellaney, konuyla ilgili Times of India‘ya şu açıklamalarda bulundu:

Su savaşları, bu tür savaşların kilit bir bileşenidir. Çünkü Çin’in Tibet merkezli yukarı akış gücünü en temel doğal kaynak üzerinde kullanmasına olanak tanıyor.”

Ayrıca, Chellaney sismik faaliyet riskinin aşağı havzada yaşayanlar için onu bir saatli bomba haline getirebileceği uyarısında da bulundu.

‘Çin’le pazarlık için hala zaman var’

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli bir düşünce kuruluşu olan Stimson Center’da enerji, su ve sürdürülebilirlik programı direktörü olan Brian Eyler, “Süper barajın geleceği ve etkileriyle ilgili Çin ile pazarlık yapmak için hala zaman var” ifadelerini kullandı.

Başka bir noktaya da dikkat çeken Eyler, “Kötü sonuç, Hindistan’ın akıntı yönünde bir baraj inşa etmesine neden olabilir” dedi.

Çin ve Hindistan arasındaki Himalaya Dağları’nın çevrelediği belirsiz sınır hattı iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına yol açıyor.

Sınır yüzünden taraflar sık sık karşı karşıya gelirken, iki ülke arasında uzun süredir devam eden görüşmelerden de bir sonuç elde edilebilmiş değil.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.