DoğaManşet

“Çılgın proje”lere bir yenisi daha eklendi: Bu kez hedefte Konyaaltı Sahili var!

0

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde, Boğaçayı üzerinde uygulamaya konulan ‘Boğaçayı Projesi’, üç yıldır kentin gündeminden düşmüyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in ‘Çılgın Proje’ olarak adlandırdığı Boğaçayı Projesi’nde ilk etap çalışmalarına başlandı. Ancak denizi nehir yatağından 750 metre içeriye alarak kanal oluşturmayı amaçlayan projenin, kentin içme suyunun bir bölümünü karşılayan su kaynaklarının koruma bölgesinde uygulandığı ortaya çıktı.

Tatlı suyun yerini tuzlu su alacak, içme suyu kuyuları yok olacak, kıyı kaybı nedeniyle sahil halktan koparılacak

Yusuf Yavuz’un Evrensel’de çıkan haberine göre, Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, iyi kalitedeki Boğaçayı kuyularından Antalya’ya halen saniyede 420 litre içme suyu verildiğini belirterek, “Deniz suyu, tatlı suya göre daha yoğundur. Bu farktan dolayı deniz suyu tatlı suyu itecek. Dolayısıyla o bölgedeki tatlı suyun yerini tuzlu su almaya başlayacak. Tuzlu su ilk önce bu içme suyu kuyularının olduğu bölgeye yönelecek. Dolayısıyla biz bu kuyuları en kısa süre içerisinde kaybedeceğiz. 1975 yılındaki uydu görüntüleriyle günümüzün uydu görüntülerini karşılaştırdığımızda, Boğaçayı’nın denize ulaştığı alanın batı tarafından yaklaşık 50 metre, doğu tarafında ise 85 metrelik bir kıyı kaybı olduğu ortaya çıkıyor. Şimdi Boğaçayı Projesi yapıldığında dere yatağından hiç malzeme gelmeyecek ve Konyaaltı Sahili yok olacak. Bu anlamıyla da sahil halktan koparılmış olacak. Belki halk denizi görecek ama denize girebileceği bir kumsalı kalmayacak” diye konuştu.

Halktan gizlenen projeye Bakanlıktan “ÇED gerekli değildir” raporu

Projenin detayına bakıldığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının projeye ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdiği görülüyor. Halktan gizlenen projenin ayrıntıları ihaleden sonra ortaya çıktı. Denizin 750 metre içeriye sokulduğu ihale dosyası incelendikten sonra görüldü. Projede deniz içeriye sokulmayacak ve yat limanı yapılmayacaktı.

Başkan Türel: “Boğaçayı Antalya’nın en çevreci projesidir”

Geçtiğimiz hafta Konyaaltı Sahil Projesi’yle ilgili Mimarlar Odası’nda düzenlenen toplantıda konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, projenin en çevreci proje olduğunu ve çevreciler tarafından teşekkürü hak ettiklerini söyledi. Türel Konyaaltı bölgesindeki taşkın riskini önleyecek, Konyaaltı sahilini erozyon tehlikesinden kurtaracak, kangren haline gelen taş ocakları sorununu çözecek Boğacayı Projesi’nin, neden Antalya’nın en çevreci projesi olduğunu şu sözlerle anlattı:

“Bir kere taşkın önleme projesi olması itibariyle fevkalade önem arz ediyor. Bundan 10 sene önce deniz kenarından köprüyü yıkıp geçen sel 2 bin 300 debide gerçekleşmişti. Biz buraya bugün hiç bir şey yapmazsak, 2 bin 500 debiyle bölgenin bir sel riski taşıması kuvvetle muhtemel. Bugün 4 bin 500 debiye göre yani neredeyse iki misli bir çalışma yapıyoruz. Yani 10 sene önce yaşanan debinin iki misli bir oranında risk ile karşı karşıya kaldığımızda dahi Boğaçayı’nda hiçbir sıkıntı yaşanmayacak. Böyle bir riskin önleniyor olması bile çevreci bir proje olduğunu gösteriyor. Bu birincisi.

“Büyükşehir Belediyesi olarak burayı yaşam merkezine dönüştürüyoruz”

Boğaçayı’nın çevresini bir yaşam alanına dönüştürmek suretiyle Antalya’yı kum ve taş ocakları felaketinden kurtarıyoruz. Bunun adımları atıldı artık nihayete geldik. Bu felaketten kurtulabilmek için belediyelerin bağlı olduğu İçişleri Bakanı, Enerji Bakanı ve Kalkınma Bakanı, üç bakan kum ve taş ocaklarının Büyükşehir Belediyesine devir kararını imzaladı, tebligatlar tamamlanıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak burayı yaşam merkezine dönüştürerek, Antalya’yı çevre felaketinden, Boğaçayı taş ocaklarından kurtarıyoruz.

’Deniz suyunun içeri alınması içme suyunu kirletebilir mi? Rusubat akışı Konyaaltı sahilinde erozyona neden olabilir mi? “Bunlar bizim de endişemiz. Zuhuri Sarıkaya hocamız 2,5 senedir bu konuyu ekibiyle masaya yatırdı. En az 20 toplantıya ben katıldım. Onlar kaç toplantı yaptı bilmiyorum. Türkiye’de konusunda en uzman bilimsel bir ekiple karşınızdayız. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı ‘Ben ilk defa böyle bir şey görüyorum’ dedi, bu tatlı su ve deniz suyu kaması ile ilgili. Öğrenmenin yaşı yok. Ben de her gün yeni bir şey öğreniyorum. Bu konuda bilimsel olarak en güzel şekilde çok iyi çalıştılar. Buradaki hazirun da bunu hissetmiştir.”

2020 model Konyaaltı sahili

(Evrensel, Milliyet)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.