Türkiye

Cihaner: Çocuklar öldürüldü

0

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ile partililere yönelik TMMOB Denizli Şubesi’nde düzenlenen Büyükşehir konulu konferansa katılan CHP Milletvekili İlhan Cihaner, yaşanan olayın demokratik bir hukuk devletinde kabul edilebilecek bir şey olmadığını söyledi. Yaşanan bu olayı bir kaç açıdan değerlendirmek gerektiğini anlatan Cihaner, şöyle konuştu:

“Ben bir kaç saat önce Şırnak İl Başkanımız ile görüştüm. Onlardan aldığım bilgiye göre, en son 40 civarında cesedin alındığı, bir çok cesedin tanınmaz halde olduğu, çok ağır bombaların kullanıldığı, teşhisin bile imkansız olduğu, ölenlerin önemli bir kısmının 13-15 yaş arası çocuklar olduğu anlaşılıyor. Bunu iktidarın terörle mücadele altında yaptığı yanlışlara bağlayabiliriz ancak bir kaç ay öncesinden bir furya başlamıştı. Askerin aldığı görüntülerde, sivil terörist ayırımı yapamadığı için müdahale etmemesini kasıtlı bir olay olarak değerlendirip, o dönemdeki görevliler adeta medyatik bir lince tabi tutulmuştu. Oysa demokratik bir hukuk devletinde böyle bir şüphe varsa, ateş edilmez.”

Yaklaşık iki hafta önce Mardin’de iki köylünün yine terörist zannedilerek öldürüldüğünü belirten İlhan Cihaner, şunları söyledi:

“Bunu askerin içine düştüğü psikolojiyle de anlayabiliriz. Yeni terörle mücadele konsepti adı altında yapılan yanlışlara bağlayabiliriz. Sorumluluk siyasidir. İlgili bakanlarındır. İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, hatta Başbakanın, azıcık demokratik kültürleri, azıcık vicdanları varsa derhal istifa etmeleri gerekir. Çünkü söz konusu olan 50’ye yakın yurttaşımızdır. Kaçakçı olmaları hiç bir şeyi değiştirmez. Ölenler çocuk. 10 yıldır iktidardasınız, kaçakçılıksa neden engelleyemiyorsunuz? Terörse niye bitiremediniz. Terörün silahlı olanıyla müzakere edip, sivilleri öldürerek bu işin çözülemeyeceği çok açık.”

Her alanda olduğu gibi, bu alanda da AKP politikalarının iflas ettiğini söyleyen CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, sözlerine şöyle devam etti: “Bu kabul edilebilir bir şey değil. Askeri sorumluların da derhal görevden alınması gerekir. Bir yandan arkasında olduğunu iddia edeceksiniz bir ülkenin, bir yandan da o ülkenin verdiği istihbaratlarla, o ülkenin verdiği anlık görüntülerle kendi yurttaşınızı katledeceksiniz.”

Tüm toplumun buna gereken tepkiyi göstermesi gerektiğini düşündüğünü söyleyen Cihaner, şöyle devam etti:

“Orada kaçakçı olmaları hiç bir şeyi değiştirmez. Başbakan Yardımcısının mecliste ‘Kürtlerin hakkı neyse verilecek’ diye yaptığı o konuşmanın ardından, demek ki Kürtlerin hakkı bombaymış diye insanın düşünesi geliyor. Terör sorununda da, Kürt sorununda da AKP bütün sorunlarda olduğu gibi, sorunları iyice derinleştirmiştir. Derhal o koltukları bırakması gerekir tüm sorumluların.”

Demokratik bir toplumun olmazsa olmazı olan basın özgürlüğü olduğunu söyleyen Cihaner, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu olay gece saat 03.00 sıralarında oldu. Yabancı ajanslar o saatlerde bunu haber vermeye başladı. Ancak, bir saat öncesine kadar yaygın medyanın hiç birisinin web sitesinde bu olayla ilgili olarak bir bilgisi yoktu. Sadece bir gazetenin internet sitesinde iddia olarak yer aldı. Şu an gelinen noktada, bomba düştü gibi ya da hâla cesetlerin fotoğrafları olduğu gibi, iddia ediliyor gibi bir takım karartıcı haberler var. Bu da başbakanın yaklaşık 1 ay önce medya patronları ve genel yayın yönetmenleri ile yaptığı toplantının sonucunda olmuştur. Bu toplantı sonucunda ajans yöneticileri ortak bir deklarasyon yayınlayarak, hükümetin terörle mücadeledeki politikasını yıpratmamak için uygun yayın politikası izleyeceklerini deklare etti. Demek ki bu yayın politikasında amaçlanan katliamların, bu tarz hataların örtbas edilmesi, bunların yumuşatılarak verilmesi. Medyası özgür olmayan bir ülkede, hiç bir politika başarıya ulaşamaz. Şimdi bu sürecin entegre süreci olduğunu söyleyen bakan, artık bakan demeye de ne kadar hakkımız var bilemiyorum, gaf üstüne gaf yapan İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, ne kadar sorumlu varsa hemen o koltuğu terk etmesi gerekiyor. Bu çok açık.”

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, olayla ilgili CHP olarak herhangi bir çalışma yapıp yapılmayacağı konusundaki soruya “Olay daha çok yeni. Mutlaka değerlendirilecektir yetkili kurullarımızca. Ben bunu bireysel olarak söylüyorum” diye karşılık verdi.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.