EkolojiManşet

Uludere’de ucuz betonla yapılan baraj duvarı çatladı: Bölgede yaşayan 4 bin kişi tehlikede

0

Şırnak‘ın Uludere ilçesinin İnceler köyünde yapılan “güvenlik barajı”nın duvarları çatladı. Bölgede ikamet eden 4 bin insanın hayatı tehlike altında.

Uludere’ye sekiz kilometre uzaklıkta bulunan İnceler köyünde, Gülyazı (Bêjûh) köyünden Hilal Beldesi’ne uzanan Robozîk Çayı üzerinde 2009 yılında inşa edilen barajın yapımı geçtiğimiz yıl tamamlanmıştı.

1990’lı yıllarda yakılıp yıkılan eski İnceler ve Bağlı köyünü sular altında bırakan baraj, birçok bitki türü ve hayvan yaşamın yok olmasına neden oldu. Ekolojik dengeye zarar veren baraj, bu kez insan yaşamını tehdit etmeye başladı.

Sızıntı yedi metreye ulaştı

MA’dan Mahmut Ruvanas’ın haberine göre elde edilen görüntülerde de barajın alt ve yan kısımlarından da su sızdığı görüldü. Duvardan sızan sular nedeniyle baraj temelinin yedi metreye kadar sular altında kaldığı gözlemlenirken, biriken sular ise motorlarla çekiliyor.

Sızan sular nedeniyle baraj büyük bir tehlike saçarken, baraj bendinin alt kısımlarında bulunan ve 4 bin kişinin yaşadığı İnceler ve Bağlıca (Kadîn) köyleri ile Bağlıca 5. Hudut Taburu tehdit altında.

Kazıkları sağlam değil

Özellikle baraj duvarlarının toprakla bütünleştiği bölgelerde su sızıntısının yoğunluğu dikkat çekerken, uzmanlar, genellikle yapılan barajlarda su sızıntısının engellenmesi için “Yatay Fore Kazıkları” adı verilen beton kazıkların kullanılması gerektiğine işaret etti.

Baraj zemininde yaşanan yoğun akıntı nedeninin barajda kullanılan kazıkların yeterli düzeyde olmadığı iddia edildi.

Ucuz beton kullanılmış

Ankara merkezli Pusula Firması tarafından inşa edilen baraj ile ilgili skandal bir iddia ortaya atıldı. Edinilen bilgilere göre, inşaatının tamamlanmasının ardından DSİ yetkilileri bünyesinde oluşturulan “Kabul Heyeti”, barajda incelemelerde bulundu.

Heyetin baraj duvarında kullanılan betondan numune alarak yaptığı incelemede, kullanılması gereken “su geçirmez beton” yerine, daha ucuz olan “normal betonun” kullanıldığı ortaya çıktı. Kabul Heyeti, kullanılan normal beton nedeniyle barajın açılmasına izin vermedi. Yetkili firma ise sızıntıların olduğu noktalarda yama yapma girişiminde bulundu.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.