ManşetSivil Toplum

Çiftçinin en büyük sorunu nehir ve derelerin kirlenmesi

0

Çiftçilerin durumunu belirlemek üzere yaklaşık bin 300 çiftçiyle yüz yüze görüşerek yapılan anket çalışmasından önemli sonuçlar çıktı. Çiftçiler için en önemli çevre sorunu yüzde 70.8’yle nehirlerin ve derelerin kirlenmiş olması. Ardından ‘iklim değişikliği’, ‘suyun ve mera alanının kalmaması’ ile ‘toprağın eskisi kadar verimli olmaması’ geliyor. Çiftçiye göre ekonomik sorunların çözümü ise devlet desteği.

hbr-lnk_517bbd70c7e09

Gezici Araştırma Şirketi, çiftçilerin durumunu belirlemek üzere TÜİK örneklem verilerini dikkate alarak 7 coğrafi bölgede, 26 il, 152 ilçe ve bunlara bağlı 180 köy ve kasabada toplam bin 292 çiftçiyle yüz yüze görüştü.

Araştırmaya göre, kırsal kesimde yaşayanlar en önemli çevre sorununa ‘nehirlerin ve derelerin kirlenmesi’ cevabını verirken, ikinci sırada %38.6 ile ‘İklim değişti’ cevabını veriyor. Ankete katılanların yüzde 30.2’si üçü

Ankete katılan 1,292 çiftçiye sorulan “Ahırlarınızda hayvan sayısı artıyor mu? Azalıyor mu?” sorusuna yüzde 72.40 oranında ‘Azalıyor’ cevabı verilmiş.

Tarım politikalarındaki bazı belirsizliklere paralel olarak ayakta kalma mücadelesi veren çiftçilere sorulan bir diğer önemli soru ise “Elde ettikleri kazanç ile geçinip geçinemedikleri” yönünde. Ankete katılanların yüzde 64.50’si bu işten elde ettikleri gelir ve mevcut şartlar altında geçinemediğini söylüyor.

“Hane üyelerinizden göç eden oldu mu? sorusuna %67.50 oranında ‘Hayır’ cevabı verilirken, hiç de azımsanmayacak olan yüzde 32.50 oranında ‘Evet’ cevabı dikkat çekici.

“Tarla tarımından çok hayvancılığa önem verilmeli”

Ankette çiftçilerin devletten beklentileri de sorulmuş.

‘Devlet desteklerine ilişkin görüşler’in sorulduğu ankette çiftçilerin yüzde 65.9’u devlet desteklerinin artırılması gerektiğini savunmuş.

Yine ‘Devlet desteklerine ilişkin görüşler’ kısmında çiftçilerin yüzde 45.2’si ‘Tarla tarımından çok hayvancılığa önem verilmeli” cevabını vermiş. Yüzde 38.1’lik bir kesim ise ‘Kooperatifçiliğe önem verilmelidir’ görüşünde. ‘Yeni ürünler ekilmesi sağlanmalı’ diyenlerin oranı yüzde 28.4 iken çiftçilerin yüzde 16.9’luk kısmı ‘Ürünlerin kalitesi artırılmalı’ diyerek devlet desteği bekliyor.

(bloomberght.com/ Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.