EkolojiManşetTarım-Gıda

Çiftçiler: Açıklanan üzüm alım fiyatı, üreticilerin iflasıdır

0

Çiftçiler Sendikası (Çiftçi-SEN), maliyeti 24 lira olan çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatını 27 lira olarak açıklanmasına tepkili.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl 13 lira olan fiyatın 27 liraya çıkardıldığını dün Manisa‘da bizzat açıklamıştı. 

Geçen yıla göre yüzde yüzlük bir artış söz konusu olsa da  şirketlerin kontrolündeki elektrik, mazot, kimyasal gübre, tarım zehirleri, tarımsal alet ve traktörüne kadar bütün tarımsal girdilerdeki artışın yüzde 200’ün çok üzerinde olduğunun altını çizen çiftçiler, “Açıklanan fiyat alım gücü zayıflayan üzüm üreticilerinin sıkıntısını çözemeyeceği gibi, borç sarmalını daha da büyütecektir” dedi.

Ayrıntılı bir maliyet hesabı ile kuru üzümün kilogram maliyetinin 24 lira civarında olduğunu ve üreticilerin aç kalmadan üretimlerini devam ettirebilmeleri için asgari 39,5 liradan satması gerektiğini belirten çiftçiler, maliyetlerindeki bazı artışları şöyle hatırlattı:

“2021 yılı Ağustos ayında mazotun litresi 8 lira civarıyken, Cumhurbaşkanı’nın kuru üzüm fiyatı açıklamasının ardından mazot üç katına çıkmıştır. 2021 yılında üzüm kurutmada kullanılan bir torba potasa fiyatı 280 TL iken, 2022 yılında beş katına, bandırma yağı tenekesi 2021 yılında 250 TL civarında iken 2 buçuk katına çıkmıştır. Bunlar sadece birkaç kalem girdideki artış oranlarıdır.”

Şirketlere yaradı

Maliyeti bile zor karşılayacak olan kuru üzüm alım fiyatının aynı zamanda sofralık yaş üzüm ticareti ve ihracatı yapan şirketlerin de işine yaradığını ve  yaş üzüm alım fiyatlarını düşük tutmalarının önünün açıldığını belirten çiftçiler şöyle dedi:

İktidarın küçük üreticileri üretim dışına iterek, şirketlerin kontrolündeki bir gıda sistemini oturtmakta kararlı olduğu bir kez daha görülmüştür.

Küçük çiftçiler olarak bizi yok etmeye yönelik politikalara karşı durmak zorundayız.

Kuru ve yaş üzüm alım fiyatları belirlenirken şirketler ve hükümetin, çiftçilerin sendikalarıyla, meslek odası ve kooperatif örgütleriyle görüşme si ve toplu pazarlıkla birlikte karar verilmesi gerektiğini belirten çiftçiler, BM Genel Kurulu‘nda kabul edilen Köylü Hakları Deklarasyonu’na işaret etti:

“Çiftçilerin tatmin edici bir fiyat ve adil piyasaya erişim hakkı vardır. Devletler de bunu sağlamak zorundadır. ”

Sağlıklı ürün sağlıklı ortamda yetişir

Çiftçiler, temiz havaya, temiz suya, sağlıklı toprağa  erişim haklarından ve devletlerin yükümlülüğüne de değindi:

“Sağlıklı ürün sağlıklı ortamda yetişir. Deklarasyona göre devlet, yükümlülüğünü yerine getirerek havayı, suyu, toprağı kirleten, tarımsal üretimi olumsuz etkileyen, iklim değişikliğine neden olan JES ve madencilik faaliyetlerine acilen son vermeli, bu faaliyetlerin olumsuz etkisini yaşayan bölgelerdeki üreticilere telafi edici ödemeler yapmalıdır.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.