Ekoloji

Çiftçi-Sen’den Dünya Çiftçiler Günü açıklaması, “Çiftçilerimiz yoksul ve perişan! Üretemiyor!”

0

Çiftçi-Sen 14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü nedeniyle bir basın açıklaması yayınladı.

Çiftçiler yerine tarım ve gıda şirketleri desteklendiğinin belirtildiği, dünyanın 15-16. ekonomisiyiz diye övünürken kırsalda kişi başına düşen gelir 3000 dolara kadar gerilediğinin vurgulandığı ve Borç kıskacında kıvranan çiftçilerin yoksul, perişan ve üretemez durumda bulunduğunun altının çizildiği basın açıklamasının tam metni şu şekilde

“Bugün 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü

Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya Çiftçiler Günü bugün çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Resmi ve birçok tüzel kurum tarafından toplantılar düzenlenecek, basın açıklamalarında yaldızlı mesajlar verilecek. “Türkiye tarımı gelişiyor, verimlilik artıyor, tarımsal ihracatımız gelişiyor” diyerek pembe tablolar çizilecek. Bunların hiçbiri gerçek değildir. Biz çiftçiler yaşayarak biliyoruz.

Gerçekler;

Tarımsal ithalatımız ihracatımızdan fazla. GDO’lu ürünler yurt içinde serbestçe cirit atarken, pirinçler GDO’lu değil diyerek üstüne şal gerip görünmez kılmaya çalışanlar bu yaldızlı mesajları verecek. Yaldızı kazıyan üniversite laboratuarları gerçeği su yüzüne çıkardı, artık biliniyor.

Kurbanlığını ithal etmesinin ardından samanını da ithal eden Türkiye’nin hayvanları aç!

Dünyanın 15-16. ekonomisiyiz diye övünürken kırsalda kişi başına düşen gelir 3000 dolara ulaşamıyor. Borç kıskacında kıvranıyor. Yani, çiftçilerimiz yoksul ve perişan! Üretemiyor!

Çiftçiler yerine tarım ve gıda şirketleri destekleniyor. Çiftçilerimiz çaresizlikten üç milyon hektar araziyi ekmekten vazgeçmiş; topraklarımız aç!

Tarımın dinamosu şekerpancarını çiftçilerimiz daha az üretsin diye yeni kotalar getirmek için Şeker Kanunu değiştirilerek, şekerin tadı  kaçırılıyor, Çiftçinin huzuru kaçırılıyor, Gıdaların kalitesi bozuluyor, besin değeri her geçen gün azalıyor. halkımızın sağlığı bozuluyor!

En verimli ovalara GES ve termik santraller kuruluyor, doğanın bağrında maden arama ve işletmeleri için şirketlere ruhsatlar veriliyor, yapılan nehir tipi HES’lerle sular hapsedilip su ve toprak ayrıştırılıyor. Doğa tahribi için topyekûn seferberlik ilan edilmiş, ilerleniyor.

Yeni “Büyük Şehir Yasası ” çıkartılarak köyler mahalle haline getirilip otlak ve meralarına el konularak satışa çıkartılıyor.

Tarım için beş yıllık strateji planları hazırlanarak çiftçiliği ortadan kaldıracak, tarımı şirketleştirecek politik programlar hazırlanıyor; çiftçilik ortadan kaldırılmak isteniyor!

Elbette eklenecek daha çok olumsuzluklar var….

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu olarak; çiftçilere yönelik bütün bu olumsuz gelişmelere karşıyız. Bu nedenle Çiftçi Günü’nü kutlamak yerine çiftçilerin üretme haklarını koruyup geliştirebilmeleri için başta çiftçileri ve tüm halkımızı mücadele etmeye çağırıyoruz.

Saygılarımızla.

Ali Bülent ERDEM   ve  Abdullah AYSU

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri ve Genel Başkanı

(Karasaban.net)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.