Çiftçi-Sen: Çiftçi GDO’lu yeme muhtaç bırakılmamalı!

GDO tartışmaları yeniden Türkiye’nin gündemine otururken, bu konuda yapılacak düzenlemelerden en fazla etkilenecek kesimlerden birisi olan Çiftçilerin temsilcisi Çiftçi-Sen açıklama yaptı: çiftçi GDO’lu yem temin edici şirketlere muhtaç bırakılmamalıdır.

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçi-Sen) 13 farklı GDO içeren mısırın ithaline izin verilmesi üzerine,  bir basın açıklaması yayınladı.

Basın açıklamasında “Hayvan çıktılarını bitkisel üretimde, bitkisel üretimin çıktılarını hayvan yetiştiriciliğinde kullanmayı sağlayacak politikaları uygulanmalı, çiftçi GDO’lu yem temin edici şirketlere muhtaç bırakılmamalıdır” ifadelerine yer verildi.

Açıklama şöyle:

Türkiye GDO’lu ürünler için yol geçen hanına çevrilmiş durumda. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı bu “başarısızlığı” görünmez kılmak için başka politikaları tartıştırmakta.

Yem ürünlerini neden ithal ediyoruz? Hayvanların yemini ülkemizden sağlayacak politikaları neden uygulayamıyoruz? Meralarımızı neden ıslah etmiyoruz? Özgür mera hayvancılığını uygulamayı neden başaramıyoruz?

Halkımızın;”Sap, saman ve otlar hayvana, hayvan gübresi toprağa” diye ifade ettiği hayvan yetiştiriciliği ile bitkisel üretimin birlikteliğini sağlayacak politikaları Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı neden uygulamıyor? İthal yemlere neden muhtaç edildiğimizi tartışmıyoruz. Tartışamıyoruz.

Tartışamıyoruz çünkü, insan ve hayvanların sağlıklı gıda ile beslenmesinden sorumlu olan Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker; “Türkiye’de gıda güvenilirliği hakkında korkulacak bir durum olmadığını” GDO’lu mısırın yemlerde kullanılmasına ilişkin; “Zarar verirse hayvana verir buradan besine asla geçmez” diye yanılsama yaratmaya çalışıyor. Kaldı ki, Bakan Eker, dünyada mısır üretiminin %70i GDO’suz yapılırken, Türkiye’yi neden GDO’ya muhtaçmış gibi gösterdiğinin, korumakta sorumlu olduğu hayvanların sağlığını nasıl bu kadar fütursuzca tehlikeye atabildiğinin hesabını hayvan yetiştiricilerine, çiftçilere ve kamuoyuna vermelidir.
Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu olarak diyoruz ki;

Hayvan çıktılarını bitkisel üretimde, bitkisel üretimin çıktılarını hayvan yetiştiriciliğinde kullanmayı sağlayacak politikaları uygulanmalı, çiftçi GDO’lu yem temin edici şirketlere muhtaç bırakılmamalıdır

Meralar acilen ıslah edilerek, yeniden özgür mera hayvancılığına geçiş sağlanmalıdır.

Bu yöntem ile elde edilecek hayvansal ve bitkisel ürünler sağlıklı olacak, halk gıdayı endişesiz biçimde alabilecek ve kullanabilecektir.

Saygılarımızla.

Abdullah Aysu – Çiftçi-Sen Genel Başkanı
Ali Bülent Erdem – Çiftçi-Sen Genel Sekreteri

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR