Hayvan HaklarıManşet

CHP’li vekillerden hayvan hakları yasası teklifi

0

Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri Umut Oran ve Melda Onur, Hayvanları Koruma Yasası‘nda değişiklik içeren yasa teklifi hazırladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan teklifte Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendirilen hayvanlara eziyet, işkence, aç-susuz bırakmak, sahipsiz hayvanı öldürmek gibi eylemlerin Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında bir ila altı yıl arası hapis cezasına çarptırılması önerildi.

CHP milletvekilleri Melda Onur ve Umut Oran, TBMM’de düzenledikleri basın toplantısında 23 maddeden oluşan Hayvan Haklarını Koruma Yasa Değişikliği teklifini açıkladı.

Hayvan haklarıyla ilgili sorunların 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasasından kaynaklandığını ifade eden Oran, hayvanlara kötü davrananların bir yaptırım ile karşılaşmadığını söyledi.

Yasa ne getirecek?

Umut Oran Jack London’a atıfta bulunarak  “İnsan kendisini köpeğin efendisi olarak görür, köpek ise insanı tanrı gibi görüp yüceltir.” diyerek sundukları teklifin hayvan hakları açısından ne getirdiğini şöyle özetledi:

* Hayvanların ekolojik ve etolojik hakları güvence altına alındı.

* Hayvanların tamamını işkence ve eziyetten korumak için yasaya bütün hayvanların işkence, kötü muamele ve eziyet görmeme hakkına sahip olduğunu eklendi.

* Sahiplenilen tüm hayvanların işaretlenmesi, boynunda isim, adres ve hangi belediyeye kayıtlı olduğunu gösterir bir numara sahibi olmasını sağlanacak.

* Artık kimse hayvan sahiplenme ve bakım eğitimi ile sertifika almadan herhangi bir evcil hayvan edinemeyecek.

* Hayvanları kumar, eğlence, gösteri amacıyla kullanmak yasaklanacak

* Sahipsiz ve güçten düşmüş tüm hayvanların korunması için mali destek getirilerek, yerel yönetimlerin desteklenmesini sağlanacak.

* Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları öldürenlere üç, altı yıl arası hapis cezası verilecek.

* İzinsiz hayvan ticareti yapanlara ve bu konudaki yasaklara uymayanlara bir, iki yıl hapis cezası getirilmesini öngördük.

* Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, döven, aç ve susuz bırakanlara iki, dört yıl hapis cezası verilecek.

* Hayvanlara işkence yapanlara, cinsel ilişki kuranlar üç, beş yıl arası hapis cezasına çarptırılacak.

* Bulundurduğu hayvanların bakımını, ciddi şekilde ihmal ettiği ya da onlara ağrı, acı veya zarar verdiği denetim elemanlarınca tespit edilen kişilere yine iki, dört yıl hapis cezası verilecek.

* Dini amaç ve et hayvanı olarak tüketim amacı dışında bir amaçla bir hayvanı öldürenlere üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası getirilecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.