EğitimManşetTürkiye

CHP’li Onursal Adıgüzel: 1 milyona yakın öğrenci KYK’dan kredi alıyor

0

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğü Kredi Dairesi Başkanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) başvurusuna gelen yanıtı açıkladı.

Yanıtta, Bakanlık tarafından 2020/2021 öğretim yılı Mart 2021 tarihi itibariyle (ilk defa kredi/burs alan ile aktif geçmiş yıl öğrencileri ile birlikte) 969 bin 237 öğrenciye öğrenim kredisi, 447 bin 554 öğrenciye ise burs ödemesi yapıldığı belirtildi.

Türkiye’de yükseköğrenime kayıtlı 7 milyon 940 bin öğrenci bulunuyor. Bu rakama göre, devletten burs alanların oranı yüzde 5,6, kredi alanların oranı da yüzde 12,2.

Yüzde 50,6 öğrenci burs veya kredi alabildi

KYK Genel Müdürlüğü Kredi Dairesi Başkanlığı tarafından gelen yanıtta, bu yıl burs/krediye başvuruları için şu bilgiler de paylaşıldı:

Bakanlığımıza 2020/2021 öğretim yılında 766 bin 516 öğrenci burs/kredi almak üzere başvuruda bulunmuş olup, 2020/2021 öğretim yılında 240 bin 817 öğrenciye öğrenim kredisi, 147 bin 791 öğrenciye burs tahsisi yapılmıştır.”

Bu rakamlara göre de bu dönem kredi/burs başvurusu yapan öğrencilerin yalnızca yüzde 50,6’sı kredi veya burs alabildi.

‘Binlerce öğrenci icralık’

Gelen cevapla ilgili değerlendirmelerde bulunan Onursal Adıgüzel, sağlanan kredi/burs imkanlarının yeterli olmadığını, bunun yanında öğrencilerin KYK borçları yüzünden zor durumda olduğuna vurgu yaptı:

Birçok öğrenci hayatını aldığı burs ve krediler ile idame ettirmeye çalışıyor. Ancak rakamlara baktığımızda sağlanan kredi/burs imkanlarının yeterli olmadığını görüyoruz. Öte yandan işin başka bir boyutu da KYK borçları. Öğrenciler daha üniversiteye başlamadan kara kara KYK borçlarını nasıl geri ödeyeceğini düşünüyor.

19 yıllık AKP iktidarında milyonlarca gencin hali ortada: Gençler mezun, gençler işsiz, gençler borçlu. Binlerce öğrenci KYK borcunu ödeyemediği için icralık durumda. Resmi rakamı bilemiyoruz çünkü paylaşılmıyor. İktidar gençlere iş imkanı yaratmadığı gibi, bir de gençleri okumak için mecburen aldıkları krediye uyguladığı faizle her geçen gün daha da borçlandırıyor.”

‘Borçlar ödenemeyecek’

CHP’li Adıgüzel, kredi alan 1 milyona yakın öğrencinin iş bulamadığından dolayı büyük ihtimal borcunu ödeyemeyeceğini kaydederek şu açıklamalarda bulundu:

Büyük ihtimal bugün kredi alan 1 milyona yakın öğrencinin büyük bir çoğunluğu iş bulamadığı için borcunu ödeyemeyecek. Ama gençlerimiz hiç umutsuzluğa kapılmasın. CHP iktidarında devletten kredi alan öğrencilerden iş bulamadığı sürece geri ödeme talep edilmeyecek, faiz de işletilmeyecek.”

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.