EğitimManşet

Üniversiteye yerleşen öğrencilerin sıradaki sınavı: Bir eve yerleşmek

0

Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına başvurular dün başladı, 28 Ağustos Pazar gününe kadar devam edecek. KYK yurtları dışında öğrenciler için üç alternatif bulunuyor; üniversite yurtları, özel yurtlar ve ev ya da oda kiralamak.

Hürriyet‘ten Beyazıt Şenbük‘ün aktardığına göre; İstanbul’da ev arayan öğrenciler için fiyatlar semtlere göre değişiklik gösterse de kiralar beş bin TL’den başlayıp 25 bin TL’ye kadar çıkıyor. Çareyi oda kiralamakta arayanların karşısına ise hem yüksek fiyatlar hem de kötü yaşam alanları çıkıyor.

Bir senede kiralara üç kat zam

İnternet sitelerinde yer alan kiralık ilanlarında, ‘süit oda’ olarak sunulan ancak penceresi bile olmayan odalar için 2 bin 750 TL ile 3 bin 250 TL arasında kira isteniyor. Pencereli oda farklı olarak da 500 TL talep ediliyor.

En yüksek kira istenen ilçeler arasında Şişli, Beşiktaş, Kadıköy, Üsküdar var. Ulaşım rahatlığı nedeniyle tercih edilen bu ilçelerdeki emlakçılar, “Elimizde ev yok, bu da fiyatları etkiliyor. Ev sahipleri 3 bin liralık eve 10 bin lira istiyor” diyor.

Kadıköy, Göztepe’de Marmara Üniversitesi kampüsü civarında emlakçılık yapan Abdülkadir Kılıçkap, öğrencilerin taleplerini geri çevirmek zorunda kaldıklarını söylüyor:

“Öğrenciler gelmeye başladı ama onlara hitap edecek ev yok. 1+1’ler için 8-10 bin liradan aşağı fiyat veremiyoruz. Ev sahipleri geçen sene 2 bin lira olan eve şimdi 8 bin lira istiyorlar.”

Beşiktaş’ta emlakçılık yapan Turan Al ise öğrencilerin 2+1 evde 4 kişi kalma çözümüne gittiğini, böylece 12-13 bin lirayı bulan kirayı paylaştıklarını söylüyor.

Üsküdar’da emlakçılık yapan Cem Karaman da eskiden öğrenci istemeyen ev sahiplerinin artık öğrencilere ev vermek istediğini anlatıyor:

“Bu dönem öğrenci daha kıymetli çünkü evde uzun soluklu kalmıyor. Ev sahipleri artık öğrenciye ev verdiğinde ‘en azından kısa süre sonra evden çıkar piyasayla aldığım kira arasında makas açılmaz’ diye düşünüyor.”

Öğrencilerin yoğunlukta olduğu illerde kiralık ev fiyatları yükselişte:

  • Öğrenciye kiralık ev fiyatları İzmir’de 3 bin TL’den 11 bin TL’ye,
  • Ankara’da 4 bin TL’den 12 bin TL’ye,
  • Eskişehir’de 3 bin TL’den 7 bin TL’ye,
  • Antalya’da 3 bin 500 TL’den 15 bin TL’ye kadar çıkıyor.
  • Doğu Anadolu’da öğrenci nüfusunun fazla olduğu illerden Erzurum’da ise 2+1 evi 1250 TL’ye bulunuyor.
  • İç Anadolu Bölgesi’nin öğrenci şehri Sivas’ta da öğrenciye verilen evlerin kiraları 2 binden başlıyor, 4 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Sadece bu yıl 850 bin öğrenci yerleşti, KYK’nın kapasitesi ise 800 bin

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yeniden yapılıp modernleştirilen Ankara Cebeci Öğrenci Yurdu’nda dün düzenlediği basın toplantısında, KYK yurtlarıyla ilgili açıklama yaptı.

Kasapoğlu, KYK yurtlarında yatak kapasitesinin bu yıl 800 binin üzerine çıkarıldığını, böylece cumhuriyet tarihinin en yüksek kapasitesine ulaşıldığını, ranzalı oda sayısının da yüzde 10’a düştüğünü söyledi.

Kasapoğlu, “Benzer Yurt imkânları sunan başka bir ülke yok” dedi. Ancak sadece bu yıl yerleşen öğrenci sayısı 850 binin, yani 800 binlik kapasitesi olan KYK’nın üzerinde. Ayrıca Türkiye’de 8 milyon 296 bin 959 üniversite öğrencisi bulunuyor.

Kasapoğlu, KYK yurtlarının bu yılki ücretleriyle ilgili sosyal medyada ortaya atılan iddialara karşılık da “Ücretlerle ilgili resmi açıklamayı eylül ayı içerisinde yapacağız. Onun dışında hiçbir bilgiye itibar edilmemeli” dedi.

  • Yükseköğretim Kurumu’nun(YÖK) verilerine göre, 8 milyon 296 bin 959 üniversite öğrencisi var. Örgün eğitim alanların sayısı ise 3 milyon 761 bin 637.
  • Türkiye genelindeki resmi ve özel yurtlara bakıldığında KYK yurtlarında kapasite Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yeni yapılan yurtlarla 800 binin üzerine çıktı.
  • Özel yurtlarda 307 bin 125, üniversite yurtlarında ise 89 bin 32 olmak üzere tüm yurtlarda toplam 1 milyon 132 bin 311 kapasite mevcut. KYK yurtlarında fiyatlar fiziki koşullar ve barınma durumuna göre 6 kategoriye ayrılıyor.

Yılda 150 bin lira barınmaya…

  • İstanbul’daki özel yurtlarda tek kişilik odanın yıllık ücreti 150 bin liraya kadar çıkabiliyor. En uygun fiyatlı dört kişilik oda ise 50 bin TL civarında
  • Ankara’daki özel yurtlarda tek kişilik odaların yıllık ücreti 84 bin, iki kişilik odalar 62 bin, üç kişilik odalar 52 bin TL.
  • İzmir’de üç kişilik odalar için 40 bin TL talep edilirken, tek kişilik odada kalmanın maliyeti yıllık 120 bin TL.
  • Eskişehir’de özel yurtlarda 23 bin TL’ye tek kişilik oda bulunabiliyor.
  • Sivas’ta tek kişilik özel yurt odasının maliyeti yıllık 32 bin 500 TL iken, 3 kişi kalmak isteyenler yıllık 16 bin TL ödüyor.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.