EkonomiManşetTarım-Gıda

CHP’li Ömer Fethi Gürer: Gübre fiyatlarındaki artış, ülkeyi gıda krizine sokabilir 

0

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübre fiyatlarındaki anormal artışın, Türkiye’yi önümüzdeki süreçte gıda krizine sürükleyebileceğini ifade etti.

Gürer, iktidara ithafen, “Bu ülkeyi yönetenler bunu nasıl görmüyor? Çiftçi bizi arayıp ‘Biz ne yapacağız, nasıl gübre alacağız, tarlayı nasıl ekeceğiz’ diyor ama siyasi iktidar bu olumsuzluğu görmüyor. Gübredeki bu artış nereden kaynaklanıyor?” diye sordu.

‘Türkiye çok sıkıntılı ve zor bir sürece girebilir’

“Gübre fiyatlarındaki artış hızı, doları, altını ve mazotu geçti. Geçen yıl 1800 lira olan gübre bu yıl 14 bin 700 liraya ulaştı” diyen Milletvekili Gürer, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlıklara seslenerek, “Gübre fiyatlarına müdahale edilmez ise gıdada önümüzdeki süreçte Türkiye çok sıkıntılı ve zor bir sürece girebilir” ifadelerini kullandı.

Gübrenin bitkisel üretimi, bakliyatı, hububatı, meyveyi doğrudan etkilediğini kaydeden Gürer, gübre kullanılmadığı takdirde rekolte kaybının ortaya çıkacağını, bu durumda da yurt dışında ithalatla ürün alınamaması halinde gıda krizinin yaşanabileceğini kaydetti.

Geçen yıl üre gübrenin fiyatı 1800 TL, DAP gübrenin fiyatı da 2 bin 200 TL’ydi. Bu yıl ise gelen zamlarla birlikte iki tür gübrenin fiyatı da 14 bin 700 TL’ye yükseldi. Yaşanan fiyat artışlarından dolayı çiftçiler topraklarına gübre ya çok az kullanabildi ya da hiç kullanamadı.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.