ManşetTürkiyeYerel

CHP’li Ali Öztunç: Rize’de ihmal değil kasıt aramak gerekiyor

0

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Maraş Milletvekili Ali Öztunç, Rize’de yaşanan sel felaketiyle ilgili açıklamalarda bulundu ve tam bir yıl önce de benzer bir felaketin yaşandığını ifade etti.

Öztunç, halen bu konuda eyleme geçilmediği için ihmal değil kasıt aramak gerektiğine işaret etti.

‘Yağışların bu kadar yoğun olması sürpriz değil’

2001 ile 2020 yıllarında Rize genelinde yaşanan sel felaketleri nedeniyle 76 kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan CHP’li Öztunç, yağışın zararlarını yok etmenin bilimsel olarak mümkün olduğunu vurguladı:

İklim krizi yaşadığımız acı bir gerçek. Yağışların bu kadar yoğun ve şiddetli olması, sürpriz değil. Yağışın zararlarını azaltmak, yok etmek bilimsel olarak mümkün. İnsan kaynaklı doğa tahribatları, yanlış imar ve yapılaşma politikaları, yanlış su yönetimi politikaları, ormansızlaşma, HES’ler, dere ıslah çalışmaları vb. etkenler bu felaketleri tetikliyor. Halen bu konuda bir eyleme geçmiyor ve eski davranışlarda devam ediyorsak, burada ihmal değil kasıt aramak gerekiyor.”

‘Kağıt üzerinden bu kadar oluyor’

Ali Öztunç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın hazırladığı Karadeniz İklim Eylem Planı’nın uygulanmamasını eleştirerek şunları söyledi:

Plan var, eylem yok. Şu ana kadar herhangi bir biçimde uygulamasına şahit olamadık. TOKİ halen, dere yataklarında rant peşinde koşuyor. DSİ bütün dereleri beton kanalına çeviriyor. Orman Genel Müdürlüğü ağaçların kesilmesi için izin üzerine izin veriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı HES’lere, taş ocaklarına onay veriyor. Kağıt üzerinden bu kadar oluyor bu işler.”

‘Afet bölgesi kararı alınmalı’

Ali Öztunç, Rize ili genelinde acilen afet bölgesi kararı alınması gerektiğini de kaydetti:

Mağdur olan yurttaşların kamusal yardım ve hizmetlerden eşit faydalanmalarını sağlayacak koşullar sağlanmalı, bu bağlamda gerekli kanun değişiklikleri yapılmalıdır.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.