ManşetTürkiye

CHP kurultayı tamamlandı

0
Fotoğraf: AA

25 Temmuz Cumartesi sabahı “Hedef iktidar” sloganıyla başlayan CHP 37’nci Olağan Kurultayı Pazar gecesi Parti Meclisi, Bilim, Kültür ve Sanat Platformu ve Yüksek Disiplin Kurulu seçimlerinin tamamlanmasıyla sona erdi.

İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, yeniden genel başkan seçildi. Böylece Kılıçdaroğlu katıldığı seçimli kurultaylarda 7’nci kez genel başkan seçilmiş oldu. Sonuçlara göre, seçime tek aday olarak katılan Kılıçdaroğlu, oy kullanan 1318 delegeden 1251’inin oyunu alarak yeniden genel başkan seçildi.

13 maddelik hedef

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından konuşma yapan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin beş temel sorunu olduğuna dikkat çekti. Bunlar arasında konu başlıkları olarak demokrasi, ekonomi, siyasi bağımsızlık ve dış politika, eğitim ve toplumsal barış yer aldı.

Bu sorunları önceki seçimlerde oluşturulan Millet İttifakı ile birlikte iktidara gelerek çözeceklerini belirten Kılıçdaroğlu ,13 maddelik hedeflerini şu şekilde açıkladı:

  • Birinci hedef yeni anayasa. Yeni anayasa ile güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme geçeceğiz. Güçlü demokratik parlamenter sistem için geniş toplumsal mutabakat sağlanacak. Darbe hukukundan arınmış, yeni bir anayasa yapılacak. Bütün tarafların katılımıyla, darbe hukukundan arınmış bir anayasa yapacağız. Cumhurbaşkanının tarafsız olması sağlanacak, partili cumhurbaşkanlığı uygulamasına son vereceğiz. Kuvvetler ayrılığı olacak.

Tüm sorunlar Meclis’te çözülecek

  • Başta Kürt sorunu olmak üzere tüm toplumsal sorunlar, demokrasi temelinde ve TBMM öncülüğünde çözülecek. Türkiye’nin tam bağımsızlığı ve demokrasisi güçlendirilecek. Kürt sorununu egemen güçlerin manivela olarak kullanmasına asla izin vermeyeceğiz.
  • Liyakat sistemi… Devlet hizmetlerinin partizanca, çıkar amaçlı olmasının önüne geçilecek. İşi ehline vermek devlet politikası olacak. Güreşçiler, banka yönetim kurulusu üyesi, akademik hırsızlar rektör, rüşvetçiler büyükelçi olmayacak.

‘Baraj kaldırılacak, cinsiyet kotası getirilecek’

  • Seçim yasası değişecek. Milletin vekili millet seçecek. Seçim barajı kaldırılacak. Genel başkanlar değil, vekili millet seçecek. Cinsiyet kotası getirilecek, kadınların parlamentoda temsili yasal güvenceye alınacak. Bütün partiler bu kotaya uymak zorunda kalacak.
  • Siyasi ahlak yasası çıkacak. Vatandaşla, siyasetçi arasındaki güven inşa edilecek. İş takipçisinden milletvekili mi olur? Kendisi hacdayken pusula ile oy kullanan adamdan vekil mi olur?

‘Sayıştay işlevine kavuşacak’

  • Kamu ihale kanunu yeniden düzenlenecek. Halkın iktidarında hastanenin kaça yapıldığını vatandaş bilecek. Kamu özel yatırımları ile vatandaşın parasını alan bütün yatırımları inceleyeceğiz, düzenleyeceğiz.
  • Sayıştay gerçek işlevine kavuşacak, Ulusal Vergi Konseyi kurulacak, TBMM’de Kesin Hesap Komisyonu oluşturulacak. Ulusal Vergi Konseyi’nin raporları Resmi Gazete’de yayımlanacak, TBMM’de kesin hesap komisyonu kurulacak. Başkanı muhalefetten olacak. Biz iktidar olacağız ama bu komisyonun başkanını muhalefetten seçip, hesap vereceğiz.
  • Stratejik Planlama Teşkilatı kurulacak.

Fotoğraf: CHP

‘Gelecek nesiller için yaşanabilir bir ekosistem’

  • Eğitim sistemi tüm bileşenlerin ortak çabasıyla yeniden yapılandırılacak.
  • Gelecek nesiller için yaşanabilir dünya teslim etmek için ekosistem kurulacak.
  • Aile destekleme sigortası olacak, asgari gelir desteği sağlanacak. Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Hiçbir baba çocuğuna pantolon alamadığı için intihar etmemesi lazım.
  • Yeni merkez-yerel dengesi oluşturulacak. Yerel yönetimlerin gelirleri arttırılacak, kayyum uygulamalarına son verilecek, seçimle gelen başkanlar ancak seçimle gidecekler.
  • Ortadoğu barış ve işbirliği teşkilatı kurulacak. İran, Irak, Suriye ve Türkiye kurucu ortak olacak.

Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri

Kurultay’da Yüksek Disiplin Kurulu içerisinde yer alacak isimler de belli oldu. 554 oy alan Bülent Yücetürk ile 526 oy alan Yiğit Acar cinsiyet kotası dolayısıyla YDK’ya giremedi. YDK’a dahil olan isimler ve aldıkları oylar şu şekilde:

Mahir Polat (796), Saniye Barut (778), Süleyman Bülbül (774), Uğur Bayraktutan (771), Gülsün Filorinalı (682), Sezgin Kaya (649) Cem Arstantaş (637), Ahmet Ersen Oysoy (630), Garip Erdoğan (630),  Doğuşcan Aygün (621), Mustafa Serdar Soydan (593), Bülent Maraklı (574), Gülşah Atalar (539) Tuğba Torun (476), Gonca Yelda Orhan (465).

52 kişilik Parti Meclisi

Kurultay’da ayrıca 52 kişilik Parti Meclisi (PM) listesi de belirlendi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak en çok oyu alarak listeye ilk sıradan girdi.  Yeterli oyu alamayan mevcut genel başkan yardımcıları Ünal Çeviköz, Yıldırım Kaya ve Tuncay Özkan yönetime veda eden isimler oldu.

CHP Tüzüğü’nün 56. maddesi gereği Parti Meclisi’ne seçilecek adaylara yüzde 33 cinsiyet kotası, yüzde 20 de gençlik kotası uygulanıyor. Listede bu kotaya takılan aralarında Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu‘nun bulunduğu dokuz erkek adayı liste dışında kaldı.

Dokuz kişi Kılıçdaroğlu’na rağmen listeye girdi

Altıncı kez CHP Genel Başkanı seçilen Kemal Kılıçdaroğlu, toplamda 222 kişinin aday olduğu Parti Meclisi için delegenin önüne 80 kişilik bir anahtar liste koymuştu.

Seçimler sonucunda, Kılıçdaroğlu’nun bu 80 kişilik listesinde olmayan isimler de delegeden yüksek oy alarak Parti Meclisi’ne girmeyi başardılar. Anahtar Listeyi delip PM’ye giren isimler Gürsel Erol, Gaye Usluer, Gökhan Günaydın, Eren Erdem, Müslim Sarı, Aylin Nazlıaka, Erbil Aydınlık, Ahmet Hakan Uyanık ve Sema Dinçer oldu.

Mehmet TümHakkı Akalın ve Mehmet Ali Çelebi de Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer almayıp ilk 52’ye girmeyi başardılar ancak bu üç isim cinsiyet kotasına takıldığı için PM dışında kaldı.

52 kişilik Parti Meclisi

Yapılan oylama sonucunda 52 kişiden oluşan parti meclisi yönetiminin son hali şu şekilde oldu:

1-Faik Öztrak
2-Bülent Kuşoğlu
3-Ali Öztunç
4-Rıfat Nalbantoğlu
5- Oğuz Kaan Salıcı
6-Onursal Adıgüzel
7-Umut Akdoğan
8-Deniz Demir
9- Gürsel Erol
10- Erdoğan Toprak
11-Selin Sayek Böke
12-Veli Ağbaba
13-Ahmet Akın
14-Hakkı Suha Okay
15-Ednan Arslan
16-Gamze Akkuş İlgezdi
17-Zeynel Emre
18-Murat Emir
19-Tekin Bingöl
20-Ulaş Karasu
21-Gamze Taşcıer
22-Gökan Zeybek
23-Bülent Tezcan
24-Orhan Sarıbal
25-Seyit Torun
26-Tahsin Tarhan
27-Özgür Karabat
28-Nurhayat Altaca Kayışoğlu
29-Gaye Usluer
30-Muharrem Erkek
31-Gökhan Günaydın
32-Eren Erdem
33-Hasan Baltacı
34-Devrim Barış Çelik
35-Gülizar Biçer Karaca
36-Nevaf Bilek
37-Müslim Sarı
38-Ali Mahir Başarır
39-Aysu Bankoğlu
40-Yaşar Seyman
41-Candan Yüceer
42-Aylin Nazlıaka
43-Pınar Uzun
44-Ayça Taşkent
45-Sevgi Kılıç
46-Erbil Aydınlık
47-Gökçe Gökçen
48-Ahmet Hakan Uyanık
49-Neslihan Hancıoğlu
50-Semra Dinçer
51-Gizem Özcan
52-Hasan Efe Uyar

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.