ManşetTürkiye

CHP’nin 17 MYK üyesi Gölge Kabinede, yedisi parti yönetiminde yer alacak

0
Fotoğraf: @herkesicinCHP / X

Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) 38’inci Olağan Kurultayında Genel Başkan seçilen Özgür Özel’in başkanlığında toplanan Parti Meclisinin (PM) ilk toplantısında, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri belirlendi. Yeni dönemde “Fiili güçlü genel sekreter” ve “gölge kabine” gibi hamleler dikkat çekiyor.

Daha önce 14 üyeden oluşan MYK’nın üye sayısı 24’e çıkarılırken, MYK yapılanmasında da değişikliğe gidildi.

Özel’in açıkladığı yeni MYK’da, yedi isim parti yönetiminden sorumlu genel başkan yardımcısı olarak görevlendirildi. Yeni yönetimde Selin Sayek Böke, mayıs seçimleri öncesinde olduğu gibi Genel Sekreter oldu.

BBC‘nin aktardığına göre, PM toplantısı sonrasında basın toplantısı düzenleyen Özel, tüzük gereği oylama zorunluluğu olmamasına rağmen, kendisi söz verdiği için MYK’nın PM üyelerinin oyuna sunduğunu bildirdi.

Hedeflerinin, tüzük değişikliği ile “güçlü genel sekreterlik” sistemine dönüş olduğunu belirten Özel, tüzük değişikliği yapılana kadar Böke’nin “fiili güçlendirilmiş genel sekreter” olacağına vurgu yaptı.

Kurultay’da “denge denetleme” listesi adıyla ayrı liste çıkaran İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı’nın listesinden seçilerek PM’ye giren Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, Koza Yardımcı ile iki listede de yer almayan Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Gölge kabine” üyesi olarak MYK’ya girdi.

Ayrıca yine Salıcı’nın listesinde yer alan Mehmet Tüm, Ensar Aytekin’e bağlanan yurtdışı örgütlenmenin sorumluluğuna getirildi. Genel Sekreter Selin Sayek Böke, MYK’daki gölge kabinede de yer alan tek isim oldu.

CHP’nin Gölge Kabinesinde kimler var?

CHP MYK’da “gölge kabine” üyesi olarak yer alan isimler ve görev alanları şöyle:

  • Cumhurbaşkanı yardımcılığı: Selin Sayek Böke
  • İçişleri Bakanlığı: Murat Bakan
  • Adalet Bakanlığı: Gökçe Gökçen
  • Sağlık Bakanlığı: Zeliha Şahbaz
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Aylin Nazlıaka
  • Milli Eğitim Bakanlığı: Suat Özçağdaş
  • Enerji Bakanlığı: Deniz Yavuzyılmaz
  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: Gülşah Deniz
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: Gamze Taşçıer
  • Dışişleri Bakanlığı: İlhan Uzgel
  • Gençlik ve Spor Bakanlığı: Sevgi Kılıç
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı: Yalçın Karatepe
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı: Koza Yardımcı
  • Milli Savunma Bakanlığı: Yankı Bağcıoğlu
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: Pınar Uzun
  • Ticaret Bakanlığı: Volkan Demir
  • Ulaştırma Bakanlığı: Ulaş Karasu
  • Tarım Bakanlığı: Erhan Adem

Gölge kabine ne yapacak?

Muhalefet partilerinin “gölge kabine” uygulaması yeni değil. Geçmişte Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP), Deniz Baykal yönetimi döneminde CHP’de de “gölge kabine” oluşturuldu. Ancak ilk kez MYK üyelerinden oluşan bir gölge kabine açıklandı. Gölge kabine üyeleri, sorumlu oldukları bakanlıkların icraatını yakından izleyecek ve bakanlıkların eksikleri, yanlışlara ilişkin parti politikalarına uygun öneriler ve raporlar hazırlayacak, kamuoyuna açıklayacak.

Özel, zaman zaman gölge kabine üyeleriyle, ayrı MYK toplantısı yapacağını da duyurdu.

CHP’nin yeni MYK’sında, “İstanbul dengesi” gözetilirken, Özel’in listesini delerek PM’ye giren bazı isimler de parti yönetiminde yer aldı. Bu çerçevede, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ya yakınlığıyla bilinen ve PM’ye en yüksek oyla seçilen Gökhan Zeybek ile Özgür Karabat, MYK’da yer aldı.

Gökhan Zeybek yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı, Karabat ise genel sayman oldu. Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin Yurtiçi ve Yurtdışı Örgütler, Gül Çiftçi, Seçim ve Parti Hukuku İşleri, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut Halkla İlişkiler ve Medyadan sorumlu genel başkan yardımcılığı görevini üstlendi. İzmir Milletvekili Deniz Yücel ise parti sözcüsü oldu.

Üç belediye başkanı yeniden adaylaştırılacak

CHP Genel Başkanı Özel PM toplantısının ardında ardından yaptığı açıklamada, kurultayda verdikleri her sözü tutacaklarını ve CHP’yi iktidar yapma inancıyla çalışacaklarını ifade etti.

Bunun ilk atımının yerel seçimler olacağına işaret eden Özel, “Belediye başkan adaylarımızı belirlemede tek kriterimiz var; milletin gönlünde yer etmiş, seçildiği günden daha iyi durumda olanlar yeniden aday olacak. Eğer, yaptığı hizmet halkta teveccüh görmüyorsa durumları yeniden değerlendirilecek” dedi.

Hiçbir belediye başkanını “değişim karşıtı” diye cezalandırma niyetleri olmadığını ifade eden Özel, “Hiçbir belediye başkanı da bize destek verdi diye hak etmediği göreve gelmeyecek” diye konuştu.

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha önce açıkladığı İstanbul, Ankara ve Aydın belediye başkanlarının adaylığını, yüksek memnuniyet oranlarını dikkate alarak dillendirdiğini ifade eden Özel, bu üç ismi PM’ye önererek, adaylaştıracakları mesajını verdi.

Açıklamasında “Parti Meclisi Yönetim Yapılanması” başlıklı bir sunum yapan Özel, MYK’da iki kompartıman olduğunu belirtti. Bunlardan ilkinin Gölge Kabine olduğunu söyleyen Özel, Gölge Kabine’nin yaş ortalamasının 46 olduğunu ve içerisinde dokuz kadın gölge bakan olduğunu ifade etti.

Özgür Özel, CHP’de şimdiye kadar görev yapan danışmanlarla da yollarını ayırdıklarını belirtirken, danışman odalarının il başkanlarına ve PM üyelerine ayrılacağını ifade etti.

Parti Meclisi üyelerine listeyi sunarak güven oyu aldığını anlatan Özel, kameraların önünde de MYK’yi güven oyuna sundu.

Tüzük kurultayı ileri tarihe ertelendi

Gazetecilerin “Tüzük değişikliği tarihinde değişiklik olacak mı?” sorusu üzerine Özel, önceki PM’nin tavsiye niteliğinde tüzük kurultayı kararı aldığını, ancak resmi prosedür için harekete geçilmediği için daha önce ilan edilen 24-25 Kasım tarihine yetişmeyeceğini söyledi.

Gelecek çarşamba günü olağanüstü il başkanları toplantısı yapacağını belirten Özel, bu toplantıda hem belediye başkan adaylıklarının konuşulacağını, hem de tüzük kurultayının, resmi takvim yapılması halinde 26-27 Aralık’a yetişip yetişmeyeceğinin değerlendirileceğini bildirdi.

CHP’de, tüzük kurultayının yerel seçimler sonrasına bırakılması görüşü de tartışılıyor.

Belediye başkan adaylarının belirlenmesinde ön seçim yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine ise Özel, ön seçim konusunda takvim kısıtlaması olduğunu anımsattı.

Özel, resmi önseçim yerine, “sonucuna uyulacak temayül yoklaması” ile adayların belirlenebileceğini söyledi.

100’üncü yıl affı MYK gündeminde

Geçmişte, partiden ihraç edilen isimlerin partiye dönüşünü sağlamaya dönük “100’üncü yıl affı” konusundaki soru üzerine ise Özel, konunun ilk MYK toplantısı gündemine alınacağına söyledi. Özel, kapsamı doğru belirlenmiş bir aftan yana olduğunu da ifade etti.

PM toplantısı sürerken, kurultayda seçilen 15 üyeli Yüksek Disiplin Kurulunda görev dağılım yapıldı. Yapılan gizli oylamada YDK Başkanlığına, İmamoğlu’ndan sonra Beylikdüzü ilçe başkanlığı görevinde de bulunan İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer, başkan yardımcılığına Ayça Akpek Şenay, sekreterliğe de Deniz Çakır seçildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, parti yönetimini belirledikten sonra kurultayda verdiği söz doğrultusunda, memleketi Manisa dışındaki ilk ziyaretini depremin ağır vurduğu illerden Hatay’a yapacak.

Özel, bugün (12 Kasım) sabah İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Hatay’a giderek incelemelerde bulunacak.

‣ CHP’nin 8’inci Genel Başkanı Özgür Özel oldu: Yarından itibaren seferberlik ilan ediyorum

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.