ManşetTürkiye

ÇHD Emniyet genelgesini ifşa etti: Eylemde ses ve görüntü alınmasını engelleyin

0

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün eylemler sırasında ses ve görüntü alınmasını yasaklayan genelgesini ifşa etti.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş‘ın imzasıyla yayınlanan genelgede eylemler sırasında polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması talimatı verildi.

Genelgede, görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” savunuldu.

‘Adli işlem yapılsın’

Yayınlanan bu tür görüntülerin olayı her zaman tüm yönleriyle yansıtmayabileceği belirtilen genelgede “Bu durum personelimizi etkilediği kadar teşkilatımız açısından da kamuoyunda yanlış değerlendirmelere sebebiyet vermektedir” denildi ve şu ifadeler kullanıldı:

Bu nedenle; personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartları oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesini önemle rica ederim.”

‘İşkence yapmak göreviniz değil suç’

ÇHD İstanbul Şubesi’nden yapılan açıklamada “İçişleri Bakanlığı’ndan 1 Mayıs öncesi personelini garantiye alma genelgesi. Personeliniz görevini ifa ederken işkence yaparsa kayıt da alınır, delil de toplanır. Çünkü tekrarla, işkence yapmak görev sınırlarınızda değil, suçtur!” denildi.

İzmir’de dün düzenlenen 1 Mayıs eyleminde polisin gözaltına aldığı bir kişinin boynuna nefes almasını engelleyecek biçimde diziyle bastırdığı fotoğrafı paylaşan Şube, “Genelgede yer alan, korunmak istenen “personel” tam olarak buradaki personeldir. Görüldüğünde ses ve görüntü kaydı alınması gerekir” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.