EmekManşetTürkiye

1 Mayıs’a doğru: Ankara ve İzmir’de polis 1 Mayıs için toplanan gruba müdahale etti

0

1 Mayıs yaklaşırken, şehirlerde tam kapanma öncesi anma ve açıklamalar yapılmaya başlandı.

İstanbul Kazancı Yokuşu‘nda 1977’de hayatını kaybedenler alınırken, Ankara’da basın açıklaması yapmak isteyen kişilere polis çok sert müdahale etti.

Ankara’da polis müdahalesi

Ankara Sakarya Caddesi‘nde Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, (DİSK) İç Anadolu Bölge Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, (KESK) Ankara Şubeler Platformu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, (TMMOB) Ankara İl Koordinasyonu, Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMMO) ile Ankara Tabip Odası’nın (ATO) çağrısıyla “Umut Yan Yana” sloganıyla yapılmak istenen 1 Mayıs İşçi Bayramı için basın açıklaması yapıldı.

Yapılan açıklamanın hemen ardından polis biber gazıyla, açıklama sebebiyle bir araya gelenlere müdahale etti ve gözaltında bulundu.

SOL Parti tarafından konuyla ilgili yapılan ilk açıklamada “Ankara’da 1 Mayıs açıklaması sonrasında polis SOL Parti’ye saldırdı. Pek çok arkadaşımız yaralandı” ifadeleri kullanıldı. SOL Parti, ayrıca polisin kendilerine provakasyon yaptığını açıkladı.

İstanbul’da anma

İstanbul’da sendikalar, meslek örgütleri, siyasi parti temsilcileri 1 Mayıs 1977’de Taksim Kazancı Yokuşu‘nda katledilen 35 kişiyi andı.

Bu anmaya, DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK ve TMMOB yöneticileri, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, HDP’li ve CHP’li milletvekilleriyle birlikte çok sayıda kişi katıldı.

Anmada konuşan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, şu açıklamaları yaptı:

44 yıl önce 1 Mayıs 1977’de burada bu meydanda arkadaşlarımızı yoldaşlarımızı kaybettik. Bu ülkede 1 Mayıs’ın tarihi sınıflar mücadelesinin tarihidir. 1 Mayıs 1977’den 10 Ekim’e yitirdiğimiz tüm arkadaşlarımıza sözümüz yaşanan tüm zorluklara rağmen barış ve demokrasiye sahip çıkmak onların anılarına sahip çıkmaktır.”

Arzu Çerkezoğlu, hükümetin pandemi politikalarının işçiyi değil, patronları koruduğunu dile getirerek, “AKP’nin pandemi politikaları işçiyi emekçiyi koruyan değil patronları ve onların çıkarlarını koruyan politikalar oldu. İşçiler, emekçiler virüs ile burun buruna çalışmaya mahkum edilirken bir avuç sermaye kartlarına kar katıyor” dedi.

‘Kod-29 zulmüne son verilmeli’

Çerkezoğlu, 1 Mayıs taleplerini ise şöyle sıraladı:

Çarkların durması, toplumsal hareketliliğin sınırlandırılması şarttır. Kod-29 ve ücretsiz izin zulmüne derhal son verilmelidir.

İşsizlik sigortası fonu işçilere harcanmalı, patronlara verilen desteklere son verilmelidir. Asgari ücret vergiden muaf tutulmalıdır. Adaletli bir vergi sistemi istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Kadınlar pandeminin bütün sonuçlarını en ağır biçimde hissetmektedir. 6284 sayılı yasa uygulanmalıdır.”

Şişhane ve Kadıköy’deki anmalar

Ayrıca, İstanbul Şişhane ve Kadıköy‘de de anmalar yapıldı.

1 Mayıs 1989’da hayatını kaybeden Mehmet Akif Dalcı, Şişhane’de anıldı. Meslek örgütleri ve sendikaların da katıldığı anmada Mehmet Akif Dalcı’nın hayatını kaybettiği alana karanfil bırakıldı.

Kadıköy’de de 1996 yılındaki 1 Mayıs kutlamaları sırasında çıkan olaylarda hayatını kaybeden üç kişi anıldı. Anma programına CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da katıldı.

Yaklaşık 100 kişilik grup, basın açıklamasının ardından üç kişinin hayatını kaybettiği yere karanfil bırakarak dağıldı.

İzmir’de de polis müdahalesi

İzmir’de Konak Kemeraltı‘nda DİSK, KESK, TMMOB, TTB, sendika mensupları ve emekçiler 1 Mayıs için bir araya geldi.

Basın açıklaması öncesinde işçilere müdahale eden polis, üç kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişiler sendika yöneticilerinin araya girmesinin ardından serbest bırakıldı ve sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü.

Müdahalenin ardından 1 Mayıs için basın açıklaması yapıldı.

Öte yandan, Adana’da Uğur Mumcu Meydanı‘nda, Antalya’da Cumhuriyet Meydanı‘nda, Bursa’da Kent Meydanı‘nda, Diyarbakır’da Dağkapı Meydanı‘nda, Edirne’de Saraçlar Caddesi‘nde Tekirdağ’da Hasan Ali Yücel Meydanı’nda kutlama ve anlamalar gerçekleşti.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.