EkolojiGündemManşet

Çevreyi kirletmenin cezası yüzde 58,46 artacak

0
Çevreyi kirletmenin cezası

Çevre ve enerji alanlarında yapılan yeni düzenlemeler, 2024 itibariyle hayata geçirilecek. Resmi Gazete‘de yayımlanan kararla, çevreyi koruma ve enerji verimliliğine yönelik adımların artırılması hedefleniyor. Bu kapsamda, hem geri kazanım katılım paylarında hem de idari para cezalarında önemli oranlarda artışa gidildi.

2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca, geri kazanım katılım payları, 2024’ten itibaren yüzde 58,46 oranında artırılacak. 1 Ocak’tan itibaren egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri 9 bin 943 lira, aynı aracın yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olması durumunda ise 19 bin 897 lira ceza ödeyecek.

Egzoz Gazı Emisyon Yetki Belgesi bulunan ancak yetkilendirme sonrasında ilgili yönetmelikle düzenlenen şartları kaybettiği tespit edildiği halde ölçüme devam eden veya tekniğine ve belirlenen kurallara aykırı ölçümler yapanlara 39 bin 797 lira ceza uygulanacak. Ayrıca yapılan düzenlemelerle öngörülen belge olmadan emisyon ölçümü yapanlar, belgelerde tahrifat yapanlar ve sahte belge düzenleyenlere 79 bin 611 lira ceza verilecek.

Enerji verimliliği alanında ise, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu‘na göre belirlenen idari para cezalarının aynı oranda, yani yüzde 58,46 artırılacağı açıklandı. Bu artış, enerji tüketimini daha verimli hale getirmek ve kaynakların korunmasını sağlamak amacıyla yapıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen ve çevreyi kirletmenin cezasını düzenleyen kararların, birey ve kurumlar için caydırıcı olması bekleniyor. Özellikle egzoz gazı emisyonu ile ilgili kurallara uymayan motorlu taşıt sahipleri ve işletmeler, yüksek miktarda cezai yaptırımlarla karşılaşacak.

2872 sayılı Çevre Kanununa aykırı davranan kişi ve kuruluşlara 2023 yılında kesilecek para cezaları, yeniden değerleme oranı olan yüzde 122,93 oranında artırılmıştı.

Brezilya’da maden şirketine çevre kirletme cezası: Yaklaşık 40 milyon dolar!
Yolcu gemileri yeşil enerji seçeneklerini göz ardı ederek emisyon ve hava kirliliğine yol açıyor

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.