Çevrecilerin mücadelesiyle Çeşme Altınkum’daki inşaat durdu: Tehlike geçmiş değil

Altınkum Plajı'ndaki 'beach club' yıkımına karşı aylardır mücadele veren Çeşme Çevre Platformu, 'Hukuki başvurularımızı devam ettireceğiz, halkın malı olan bu kumsalın işgaline karşı duracağız' dedi.

İzmir‘in Çeşme ilçesindeki dünyaca ünlü doğal sit alanı Altınkum Plajı‘ndaki ‘beach club’ yıkımına karşı Çeşme Çevre Platformu‘nun ve vatandaşların aylardır süren mücadelesi sonuç verdi. 

Ocak ayından beri devam eden ruhsatsız inşaat durduruldu. Firmanın sit alanına kaçak sondaj vurdurarak açtığı izinsiz su kuyusu Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından mühürlendi, denizin içine inşa edilen izinsiz yapılar söküldü. Jandarma, halkın denize erişimini engelleyen firmanın tahrip ettiği yolları açtı.

Ancak kaçak inşaat firmasının 20 bin metrekarelik  doğal alanda bıraktığı geri dönülmez tahribatın onarımı pek mümkün değil. Firmanın ceza alıp almayacağı henüz belli değil. Doğal sit alanını makul bir ücrete üç yıllığına firmaya kiralayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da henüz sözleşmeyi iptal etmedi.

İlgili haber: Çeşme Çevre Platformu, Altınkum Plajı’ndaki ‘beach club’ yıkımına karşı dava açmaya hazırlanıyor

Tehlike geçmiş değil

Altınkum Mahallesi Çavuşkuyu mevkiindeki kıyı kesiminde 1400 metrekarelik alanı Bakanlık’tan kiralayan Yeşilköylü Atık Yönetimi Madencilik Tic. Ltd. Şti, arkasında büyük bir tahribat bıraktı.

Şirket, alana büyük iş makinalarıyla girmiş, 100 yıllık ardıç ağaçlarını köklerinden sökmüş, binlerce kum zambağına zarar vermiş, 20 bin metrekareye yakın bir alanı tamamen tahrip etmiş, plaja adını veren ve bölge ekosisteminin bir parçası olan kum tepeciklerini tamamen yok etmişti.

İlgili haber: Çeşme’de asırlık ağaçları ‘beach club’ için kestiler

Kestiği ağaçlarla dere yatağını doldurarak suyun denize ulaşmasını engelleyen firma, izinsiz su kuyusu da açmış, kumsala inen yolları tahrip ederek halkın denize ulaşımını engellemişti.

Çeşme Çevre Platformu, doğal sit alanı olan ve kıyı kenar kanununa göre korunan bu alanda, denizin içine demir iskeleler kurulduğunu, balık yumurtlama yuvalarının yok edildiğini de belirtmişti. Gediz Elektrik Firması’na “Çeşme’de konutlara elektrik veremiyor ama 6 metrekarelik  meşrubat büfesi için bir ilçeye yetecek elektrik hattı ve trafo döşüyor” tepkileri gelmişti.

İlgili haber: Çeşme Altınkum’da madencilik firmasına sahilde büfe izni

Çeşme Çevre Platformu sözcüsü Ahmet Güler ve Avukatları Seher Gacar “Bakanlığın bu firma ile yapmış olduğu üç yıllık kira kontratı iptal edilmedikçe tehlike geçmiş değil, Çeşme Belediyesi bu kaçak yapılaşmaya işletme ruhsatı vermemeli, yapılan tahribat mahkeme bilirkişisi tarafından tespit edilmeli ve bu firma ağır cezalar almalı” açıklamasını yaptı.

Mücadelenin henüz bitmediğini vurgulayan Platform, “Hukuki başvurularımızı devam ettireceğiz, hazineye ait olan, halkın malı olan bu kumsalın işgaline karşı duracağız” dedi.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR