Editörün SeçtikleriManşet

Çevre ve İklim Gazeteciliği Okulu, Kastamonu ve Sinop’taydı!

0

Yeşil Gazete’nin düzenlediği Çevre ve İklim Gazeteciliği Okulu‘nun (ÇİGO) atölyelerinin son durağı Kastamonu ve Sinop oldu.

Batı Karadeniz bölgesinde başlayan proje kapsamında Zonguldak ve Bartın’da gerçekleşen ÇİGO atölyelerinin ardından Yeşil Gazete ekibi, bu kez Kastamonu ve Sinop’taki gazetecilerle, öğrencilerle, akademisyenlerle ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi.

Katılımcılara kolektif bir öğrenme deneyimi sunan ÇİGO’da, Cansu Acar ve Duygu İslamoğlu tarafından atölyeler gerçekleştirildi. Atölyelerde Çevre ve Ekoloji HaberciliğiYurttaş Haberciliği ve Sosyal Medya Kullanımı başlıklarına yer verildi.

ÇİGO Kastamonu’da

Kastamonu’da gazetecilerle bir araya gelen Yeşil Gazete ekibi, ÇİGO kapsamında yer alan konu başlıkları çerçevesinde atölyelerini gerçekleştirdi. Özellikle yerel ile ulusal medyanın işbirliği içerisinde olmasına yapılan vurguların eşlik ettiği konuşmalarda, iklim krizinin nasıl yerel düzeyde bir bağlama oturtulabileceği üzerinde tartışmalar yürütüldü.

Atölyelerde Kastamonu, 2021’de Bozkurt’ta yaşanan ağır sel üzerinden hem yerel düzeydeki yönetim sorunlarına hem iklim krizinin sonuçlarına hem de ekolojik tahribatlara değinildi. Öte yandan atölyede sosyal medyanın tüm bu haberleri paylaşırken nasıl kullanılacağı üzerinde duruldu.

ÇİGO Sinop’ta

Sinop’ta gerçekleştirilen ÇİGO’da yine aynı konu başlıkları üzerinden bölgenin birincil sorunları tartışmaya açıldı. Sinop’ta yapılmak istenen Sinop Nükleer Güç Santrali’ne karşı duran atölye katılımcıları, Sinop Nükleer Karşıtı Platformu‘nun çalışmalarından söz etti.

Nükleer enerji santralinin kurulması durumda bölgedeki kuşlardan, ağaçlara, insan sağlığından temiz bir çevrede yaşama hakkına kadar pek çok konu ele alındı. Atölyenin ikinci gününde ise katılımcılarla kent gezisi gerçekleştirildi. Sinoplu katılımcılar önderliğinde gerçekleşen kent gezisinde Yeşil Gazete ekibi nükleer santralin hukuki olarak inşasının söz konusu olmamasına rağmen bölgede yapılan ağaç kesimlerine şahit oldu. İnceburun ve Sarıkum gibi noktalarda ise bunun en büyük etkilerinin şimdiden görülmeye başlandığı aktarıldı.

Türkiye’nin en kuzeyinden en güneyine sürüp giden bu nükleer enerji talebinin, sonuçları hakkında yurttaşların yeterince bilgi sahibi olmadığı belirtilirken atölye katılımcıları bu bilinçlendirme sürecinde pek çok yönteme başvurduklarını dile getirdi.

Sinop’ta gerçekleştirilen ÇİGO’da ana gündem maddesi nükleer enerji oldu.

ÇİGO’nun iklim ve ekoloji haberciliği alanında kullanılmak üzere herkese açık dijital eğitim modülleri ve bir kılavuz hazırlanacak. ÇİGO atölyelerinde aktarılan konu başlıkları Temmuz’da online olarak kapsamlı bir şekilde tüm katılımcılara açık olarak yeniden aktarılacak.

Çevre ve İklim Gazeteciliği Okulu (ÇİGO) nedir?

Yeşil Gazete ekibinin Alternatif Medya ve İletişim Derneği (AMİD) işbirliğiyle ve Hollanda Konsolosluğu’nun desteğiyle gerçekleştirdiği Çevre ve İklim Gazeteciliği Okulu, Batı Karadeniz bölgesinde çevre ve iklim gazeteciliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. İlk iki etkinlik Zonguldak ve Bartın’da yapıldıktan sonra, Kastamonu ve Sinop’ta devam edecek bu atölyelerle ÇİGO Batı Karadeniz turunu tamamlayacak.

ÇİGO’nun atölyelerinde Yeşil Gazete ekibinden deneyimli uzmanlar, çevre ve iklim gazeteciliği konularında eğitimler veriyor. Katılımcılar, yerel basın öncelikli olmak üzere sivil toplum örgütleri, öğrenciler, akademisyenler ve çevre ekoloji aktivistlerinden oluşuyor.

ÇİGO, yerel ekoloji haberlerine dikkat çekerek, ulusal ve yerel medyada yeterince yer bulamayan konulara ve büyük şehirlerden uzak alanlarda ortaya çıkan ekolojik yıkımlara odaklanıyor. İklim ve ekoloji haberlerinde neden-sonuç ilişkilerini ortaya koyarak, insan faaliyetlerinin doğaya etkisini tesadüfi gibi gösteren unsurları tartışmaya açıyor.

Çevre ve İklim Gazeteciliği Okulu Bartın’daydı

You may also like

Comments

Comments are closed.