KentManşetVideoYerel

Çevre Bakanı, ‘Niğde’nin Kapadokyası’ üzerine TOKİ inşaatı hazırlıklarını ‘teftiş etti’

0

Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AKP’li belediyenin Niğde Kalesi altından çıkan Kapadokya benzeri yeraltı şehrini yok ederek üzerine yapmak istediği TOKİ inşaatı hazırlıklarını  yerinde ‘inceledi.’

Geçen Pazar günü basına haber vermeden bölgeye giden Bakan, bölgedeki kamulaştırmanın iptali için dava açan Sevda Sayındı’nın sorularına yanıt vermedi, alandan hızlıca ayrıldı.

Niğde Belediyesi, Kale ve Alaattin mahallelerindeki 400-500 yıllık tarihi evleri yıkmıştı. Yıkım sırasında tarihi Alaattin Camisi’nin duvarları ve kapısı çatlamıştı. Kale Mahallesi’nin bulunduğu höyüğün altından Kapadokya’daki yer altı şehirlerinin benzeri olan bir yer altı şehri çıkmıştı.

Belediye, yeraltı şehri ortaya çıkmadan önce de kalenin içi ve dış duvarları arasında bulunan, Anadolu Selçuklu askerlerinin savaşırken kullandıkları yer altı dehlizlerini de molozla kapatmıştı.

Belediye bölgede yaptığı çalışmalar sırasında Niğde’nin son Bektaşi Şeyhi Hacı Mehmet Mecdi Baba Türbesi’ni de yok etti.

Konuyla ilgili bölge sakinlerinin açtığı dava sürerken, Belediye, buraya inşa edeceği binalarla ilgili TOKİ tabelalarını da Kale mahallesinin sınırına astı.

Yargı süreci devam eden tarihi Niğde Kalesi yıkılıyor: Niğde Belediyesi suç işliyor
Dönüşüm planı olmadığı ortaya çıkan Niğde Kale Mahallesi yıkımının ihalesi de iptal edildi

Niğdeki yeraltı kenti neden korunmuyor?  

Niğde’deki tarih katliamı önce Cumhurbaşkanı kararıyla  başlatılmak istenmiş ve 20 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan  3466 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararına dayanılarak acele kamulaştırma işlemlerine başlanmıştı. Danıştay 6. Dairesi’nde 13 hak sahibi adına açılan davalar sonucu, bu karar iptal edildi.

Belediye’nin yıkım ihalesi de Aksaray İdare Mahkemesi’nce iptal edildi. Bu kez, “normal kamulaştırma” işlemi başlatıldı.  Bu kamulaştırmanın iptali için de davalar açıldı. Davalar sürerken, bilirkişilerin kamulaştırma yanlısı rapor vermesi üzerine, İdare Mahkemesi’nde 2024 yılında md. 18 uygulaması ve imar plan değişikliğine ilişkin bir de iptal davası açıldı.

Başvurucuların avukatı, Av. İsmail Hakkı Atal, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun çok açık olduğuna, koruma alanları ile sit alanlarında hiçbir şekilde “inşai ve fiziki müdahalede bulunamayacağı”na dikkat çekti.

Türkiye’de rantı engelleyen hiçbir kanun uygulanmadığı gibi bunun da uygulanmadığına dikkat çeken Atal, Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün  talep etmelerine rağmen dehlizleri ve yeraltı şehrini koruma altına almayı reddettiğini anlattı.

Atal, inşaat rantı için Niğde Kalesi ve altındaki yeraltı şehrini yok ederken, Kapadokya benzeri bir yapının kente milyarlarca dolarlık turizm geliri getireceğini hesaplayamayan bakanlıklar ve belediyelerin bilgisizliği ve vizyonsuzluğuna vurgu yaptı; “ Hal böyleyken , tarihi ve kültürel varlıklarımızın yok edilerek ekonomik krizi daha da derinleştirecek betonlaşma sürecinin devam ettirilmeye çalışılması , sadece tarihi Kale mahallesinde konut sahibi yurttaşlara değil , tüm ülkemize ve halkımıza zarar verici bir faaliyettir” dedi.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.