Çevre aktivisti Marina Silva başkanlık için yarışacak

Brezilya Sosyalist Parti’sinin devlet başkanı adayı Eduardo Campos’un 13 Ağustos’ta trajik bir uçak kazası sonucu 6 kişi ile birlikte hayatını kaybetmesinin ardından çevre aktivisti Marina Silva 5 Ekim’de yapılacak başkanlık seçimi için aday olarak gösterildi.

silvaAnketlere göre Luiz Inacio Lula da Silva döneminde Çevre Bakanı olarak görev yapan Silva’nın ilk turda Sosyal Demokrat Parti (PSDB) adayı Aecio Neves’in oylarını geçip ikinci turda mevcut başkan Dilma Rousseff’i zorlayacağı görülüyor.

2010 yılındaki başkanlık seçimlerinde Yeşiller Partisinin adayı olan Silva oyların %19.33’ünü almıştı. Geçtiğimiz yıl kurduğu “Sürdürülebilirlik Ağı” adlı parti, tanınması için gereken 500 bin oyu alamaması sonrasında kapanınca Eduardo Campos’un başkan yardımcısı adayı olarak seçim yarışına katılmıştı.

Amazon’ların kalbinde 11 kişilik bir ailede doğan Silva çocukluğunda sarılık, sıtma gibi bir çok hastalık geçirdi ve ağır metallere maruz kaldı. Tüm bu hastalıkların etkisi ile kozmetik, parfüm, alkollü içecekler, kırmızı et gibi bir çok şeye karşı bünyesinde alerji gelişti. Bir bakıma stilini belirleyen bu rahatsızlıklar makyaj yapmayan sade giyinen Silva’yı oluşturdu. 16 yaşında okuma yazma öğrenen Silva “yoksul kökenli ilk siyahi başkan” olmak istediğini söylüyor.

Ülkede geçtiğimiz bir yılda Dünya Kupası harcamaları, yolsuzluk, kamu hizmetlerinin yetersizliği gibi nedenlerle milyonlar sokağa döküldü. Brezilya Üniversitesi’nden Siyaset Bilimci David Fleischer’a göre sokağa dökülen ve Brezilya’nın mevcut politik sisteminin kendilerini temsil etmediğini düşünen kalabalığın birçoğu Silva’ya oy verecek.

Her ne kadar protestolar azalmış olsa da Silva’nın taraftarları; değişim arzusunun hala yerinde olduğunu, bu arzunun ve yaşanan trajedinin yarattığı atmosferin Silva’nın seçimi ile sonuçlanacağını savunuyor.

(bbc.com,Yeşil Gazete)

 

Zeliha Yıldırım
Zeliha Yıldırım

Mart 2013’den sonra ekibe dahil olan Zeliha; ekoloji, iklim değişikliği, enerji konularında çeviri yaparak ve sokak sanatı üzerine yazılar yazarak gazeteye katkı sunmaktadır. [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR