TürkiyeEğitimManşet

CEU’dan Boğaziçi ile dayanışma mesajı

0
Fotoğraf: CEU

Üniversitenin ülkede faaliyet göstermesini engellemek üzere tasarlanmış bir yasa değişikliği sonucu Macaristan‘ın başkenti Budapeşte‘den geçtiğimiz sene Viyana‘ya taşınmak zorunda kalan prestijli Central European University (CEU – Orta Avrupa Üniversitesi) yönetimi, Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileriyle dayanışmasını ifade eden bir bildiri yayınladı.

Orbán hükümeti tarafından uzun süredir dış mihrak söylemiyle hedef gösterilen CEU’nun rektörü eski Kanada Liberal Parti başkanı, tarihçi ve kamu entelektüeli Michael Ignatieff tarafından yazılan metinde  “CEU, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi’nde akademik özgürlüğün aşınması ve barışçıl protestocu öğrencilerin gözaltına alınmış olmasından derin endişe duymaktadır” denildi.

‘Akademik özgürlüğün kısıtlanması’

Ocak 2021’de, 1980lerin başlarındaki askeri yönetim yıllarından beri ilk defa üniversite harici birinin üniversitenin rektörü olarak atandığı belirtilen açıklamada “Geleneksel olarak, Boğaziçi rektörünü kendi öğretim üyeleri ve idarecileri arasından seçer. Öğretim üyeleri ve öğrenci kitlesinin açıkça ifade ettiği üzere, bu atama, hükümetin akademik özgürlük ve kurumsal özerkliği kısıtlaması vakasıdır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada “Daha ötesi, Boğaziçi Üniversitesi Senatosu’nun 2012’de aldığı ve üniversitenin anlamlı akademik çalışma yapılabilmesi için siyasetin tesirinden muaf olması gerektiğini beyan eden karara aykırı düşer” bilgisi paylaşıldı.

Bu atamaya karşı başlayan protestolara değinilen açıklamada “Geçtiğimiz günler ve haftalarda düzinelerce öğrenci polis tarafından gözaltına alındı. CEU, öğrenci protestolarını susturma teşebbüsleri karşısında derin bir endişe duymakta ve akademik özgürlük yanı sıra Boğaziçi kampüsünde ifade özgürlüğünü koruma çabalarıyla dayanışma içindedir” denildi.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.