CEU’dan Boğaziçi ile dayanışma mesajı

Central European University tarafından yapılan açıklamada Türkiye'deki öğrenci protestolarını susturma teşebbüsleri karşısında derin bir endişe duydukları belirtildi. 

Üniversitenin ülkede faaliyet göstermesini engellemek üzere tasarlanmış bir yasa değişikliği sonucu Macaristan‘ın başkenti Budapeşte‘den geçtiğimiz sene Viyana‘ya taşınmak zorunda kalan prestijli Central European University (CEU – Orta Avrupa Üniversitesi) yönetimi, Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileriyle dayanışmasını ifade eden bir bildiri yayınladı.

Orbán hükümeti tarafından uzun süredir dış mihrak söylemiyle hedef gösterilen CEU’nun rektörü eski Kanada Liberal Parti başkanı, tarihçi ve kamu entelektüeli Michael Ignatieff tarafından yazılan metinde  “CEU, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi’nde akademik özgürlüğün aşınması ve barışçıl protestocu öğrencilerin gözaltına alınmış olmasından derin endişe duymaktadır” denildi.

‘Akademik özgürlüğün kısıtlanması’

Ocak 2021’de, 1980lerin başlarındaki askeri yönetim yıllarından beri ilk defa üniversite harici birinin üniversitenin rektörü olarak atandığı belirtilen açıklamada “Geleneksel olarak, Boğaziçi rektörünü kendi öğretim üyeleri ve idarecileri arasından seçer. Öğretim üyeleri ve öğrenci kitlesinin açıkça ifade ettiği üzere, bu atama, hükümetin akademik özgürlük ve kurumsal özerkliği kısıtlaması vakasıdır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada “Daha ötesi, Boğaziçi Üniversitesi Senatosu’nun 2012’de aldığı ve üniversitenin anlamlı akademik çalışma yapılabilmesi için siyasetin tesirinden muaf olması gerektiğini beyan eden karara aykırı düşer” bilgisi paylaşıldı.

Bu atamaya karşı başlayan protestolara değinilen açıklamada “Geçtiğimiz günler ve haftalarda düzinelerce öğrenci polis tarafından gözaltına alındı. CEU, öğrenci protestolarını susturma teşebbüsleri karşısında derin bir endişe duymakta ve akademik özgürlük yanı sıra Boğaziçi kampüsünde ifade özgürlüğünü koruma çabalarıyla dayanışma içindedir” denildi.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR