Çernobil’den sonra ağaçlar çürüyemiyor

Yeni bir araştırma Çernobil nükleer felaketinin ekosisteme verdiği kalıcı zararı bir kere daha gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, radyoaktif kontaminasyonun en yoğun Çernobil nükleer santralini çevreleyen Kızıl Ağaç ormanındaki ağaçlar çürümüyor.

Çernobil'den sonraki radyasyon oranları
Çernobil’den sonraki radyasyon oranları

Güney Carolina Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden, Fukuşima ve Çernobil araştırmaları yürüten Prof.Dr. Tim Mousseau‘nun yaptığı araştırmaya göre, ekosistemin önemli bir parçası olan ayrışma Kızıl Orman’da artık yaşanmıyor.

Ölmüş ağaçlar çürümeden duruyor

Araştırma için ekip radyasyonlu olmayan bölgelerden çeşitli ağaç yaprağı örnekleri alarak Kızıl Orman’a yerleştirdi. Dokuz ay sonra ormana dönen araştırmacılar yaprakların normal bir alana göre yüzde 40 daha az çürüdüğünü gözlemledi.

chernobyl

Üniversitenin raporunda ‘yapılan araştırma gösteriyor ki yüksek dozda radyasyon daha az çürümeye neden oluyor’ dendi. Bu durumun nedenleri arasında çürümeyi sağlayan söz konusu bakterilerin yokluğu gösteriliyor.

‘Yangın çıkasa radyasyon etrafa dağılır’

Araştırmanın başndaki Mousseau, nükleer felaketten yıllar sonra aynı şekilde kalan Kızıl Orman’la ilgili bir başka endişeden de bahsediyor:  ‘ormanda meydana gelebilecek yangınlar ağaçlarda ve diğer biyokütlelerde bulunan radyoaktif bulaşıklığın duman vasıtasıyla yaşam alanlarına gidebilecek olması endişe verici’

Ayrıca araştırmada nükleer kazadan sonra radyasyonun yayıldığı bölgeler ile diğer bölgeler karşılaştırıldığında, radyasyonlu bölgede kuşların daha küçük beyine sahip olduğu, ağaçların çok daha yavaş geliştiği, örümcek ve sineklerin de çok daha az bulunduğu belirtildi.

(Natureworlds.com/Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Perseid meteor yağmuru geliyor: Bu yıl dileklerimiz katledilmek istenen dostlarımız için

Meteor yağmurlarının en haşmetlisi olan Perseid, bu yıl Türkiye'nin çeşitli illerinde yine çeşitli etkinlik ve şenliklerle topluca izlenecek.

İklim değişikliği ve kuraklık Kaliforniya’da sezonun en büyük yangınını körükledi

Kaliforniya'da bu yılın en büyük, eyalet tarihinin ise en büyük yedinci orman yangını iklim değişikliği ve kuraklık koşulları nedeniyle olağanüstü bir hızla büyüyerek 350 bin dönümden fazla alanı yaktı.

Amazon yağmur ormanlarına zarar veren sığır çiftçisine 50 milyon dolar tazminat

Brezilya'da bir mahkeme, Amazon yağmur ormanlarınını yok ederek sığırları için otlak alanına dönüştüren çiftçiye 50 milyon dolar tazminat ve tahrip edilen alanı onarma cezası verdi.

Çanakkale’de ihaleye açılan 36 JES alanı için yalnızca bir talip çıktı

Çanakkale İl Özel İdaresi'nin 24 Temmuz'da ihaleye açtığı 36 Jeotermal enerji alanından yalnızca biri kiralandı. Sivil toplum temsilcileri ve halk, bölgede daha fazla JES istemediklerini belirterek ihalelerin iptalini talep etti.

Denizin derinliklerinde keşfedilen ‘karanlık oksijen’ araştırmacılara hayatı sorgulattı

Pasifik Okyanusu'nun güneş görmeyen derinliklerinde bulunan tuhaf şekilli nodüllerin fotosentez yapmadan oksijen ürettiği keşfedildi. Araştırmacılar, canlı yaşamının başlangıcına ve evrimine dair süregelen anlatıları sorgulamamız gerektiğini söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR