EkolojiHafta SonuManşet

Çekerek Irmağı’nda ÇED Toplantısı Kovalamaca

0

Tokat’ın Zile ilçesi ile Yozgat’ın Çekerek ve Aydıncık ilçelerinden geçen Çekerek Irmağı üzerine Reis Grup tarafından yapılması planlanan Çekerek Hidroelektrik Santralinin Zile ve Aydıncık’ta düzenlenen ÇED Halkın Katılımı Toplantıları, yöre halkının ve muhtarların protestolarına sahne oldu. Çekerek Irmağı’nda HES kurulmasına karşı çıkan köylüler toplantılara katılmayarak tepkilerini ortaya koyarken, muhtarlar ve halk, ÇED toplantılarının usulsüz olduğuna ve HES istemediklerine dair tutanak tuttu.

1eced701-ff61-4e77-ae65-399b84ea0fbc

Köylülerin direnişi, HES’i iptal ettirmişti

İki yıl önce ÇED raporu onaylanan Çekerek Hidroelektrik Santrali için 2015 yılının Mart ayında Çekerek Irmağı’na iş makineleri girecek, ilk kepçe vurulacakken 2000 kişinin katıldığı büyük bir yürüyüş gerçekleşmiş, halk projeye isyan etmişti. Çekerek Irmağı özgür aksın, üzerine HES yapılmasın diye Zile – Çekerek yolundan şantiyeye kadar yaklaşık 10 kilometre yürüyen gruba jandarma zaman zaman biber gazı ile müdahale etmişti.

tokat-zile4

Zile’deki köyleri ayağa kaldıran HES isyanından iki gün sonra, Yapalak Köyü Muhtarı Bayram Sayan’ın acele kamulaştırma kararının iptaline ilişkin Danıştay 6. Dairesi’ne açtığı davaya, şirketin proje değişikliğine gitmesi nedeniyle “taşınmazların kamulaştırılmasından vazgeçilmesi gereğinin hasıl olduğu ve kamu yararının iptali yoluna gidildiği” kararı çıkmıştı. Karar bölgede zafer sevinciyle karşılanırken, Çekerek Irmağında HES istemediği için direnen bazı köylüler hakkında da soruşturma başlatılmıştı.

Şirket, proje sayısını arttırarak döndü!

Halkın tepkisinden sonra projeyi revize edeceğini açıklayarak askıya alan Reis Grup, daha önce 3 HES yapmayı planladığı Çekerek Irmağında bu kez 8 HES yapmak üzere düzenlediği projesiyle halktan izin almak için yeniden ortaya çıktı. Tokat’ın Zile ilçesi Karaşeyh Köyünde 19 Kasım Perşembe günü saat 11.00 de yapılacağı duyurulan ÇED halkın katılımı toplantısının yeri, bir önceki gün mesai saati bitiminde değiştirildi. Zile ilçesinin merkezinde, aynı saatte bir düğün salonuna alınan toplantının son dakika yer değişikliği halkın ve muhtarların tepkisine yol açtı. Köylülerin bir kısmı Karaşeyh Köyünde toplanıp belirtilen saatte toplantının yapılmadığına, şirketin ve yetkililerin toplantıya gelmediğine dair tutanak imzalarken, Zile’deki yeni toplantı yerine yetişen diğer bir grup, halka haber verilmeden yapılan son dakika değişikliğinin usulsüz olduğunu savundu.

“ÇED toplantısı halktan kaçırıldı.”

Jandarmayla birlikte polisin de hazır bulunduğu yeni adresteki toplantıya girmeyi reddeden köylüler, ellerinde tuttukları pankartlar ve sloganlarla şirketi protesto ederek Çekerek Irmağında HES istemediklerini bir kez daha gösterdi. Irmağın suyunu içme ve tarım amaçlı kullanan 25 köyün muhtarı, projeyi istemediklerine ve halka haber verilmeden toplantının yerinin değiştirilmesinin toplantıyı geçersiz kılacağına dair aralarında tutanak oluşturarak köylülerle birlikte imza attı. Toplantının yerinin değiştirilmesinin kendilerinden kaçırmak amaçlı oluğunu ifade eden halk, bu konudaki tepkilerini yeni toplantı alanına gelen Zile Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş’e de gösterdi.

7ba13f2e-45f3-4d42-b84a-78420deaf6ad

Kaymakam Ermiş, köylülerden toplantıya katılmalarını isterken, köylüler yer   Yapalak Köyünde yaşayan 70 yaşındaki Zeliha Kıyak, “Kaymakamım sana sesleniyorum. Hayvanlar nereden su içecek, biz nereden su içeceğiz? İstersen yollarımızı hiç yaptırma, sen bizi düşünüyorsan bu HES’i yaptırma.” dedi.

ZELİHA TEYZE

Daha önceki süreçte projenin acele kamulaştırma kararının iptali için dava açan Yapalak Köyü Muhtarı Muhtarı Bayram Sayan, ” Bu toplantılarda yöre halkına HES palavraları anlatacaklar. Bizi kandıracaklar. Biz bu toplantılara katılmayarak firmanın alacağı ÇED olumlu kararının halka hitap etmediğini, HESlerin bizim için olmadığını, şirketin servetine servet katarken suyumuzu, toprağımızı gasp edeceğini gösteriyoruz. Çekerek Irmağında HES istemiyoruz.” diye konuştu.

aab34632-e34c-4be6-8b67-9b2b7b825f87

Çekerek Irmağında mücadeleye devam

20 Kasım Cuma günü Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde yapılacağı duyurulan projenin ikinci ÇED toplantısı bu kez yerinde ve saatinde gerçekleşirken, yöre halkından yine tepkiler yükseldi. Halk bu toplantıya da katılmayarak şirketi protesto etti, HES istemiyoruz diye tutanak imzaladı. Çekerek Özgür Akacak Platformu adına konuşan Bahar Tekin Gayretli, ” Tokat, Yozgat, Zile, Aydıncık, çevre köyler suyunu vermek, yaşamından ve geleceğinden vazgeçmek istemediğini bir kez daha haykırdı. Çekerek Irmağında HES istemiyoruz. Halkın toplantıya katılmasını engellemek istediler. Toplantı yerini son dakikada değiştirerek sadece muhtarlara haber vermeleri ve onları toplantıya taşıyacaklarını söylemeleri de buna işaret ediyor. Halkın tepkisinden çekiniyorlar. Bizden kaçırmaya çalıştıkları toplantıya da diğer toplantıya da katılmayarak tepkimizi gösterdik. Şirket Çekerek Irmağını tek edene dek yöre halkıyla omuz omuza mücadele etmeyi, suyumuzu, toprağımızı, yaşam hakkımızı savunmayı sürdüreceğiz.” dedi.

Haber: Güneş DERMENCİ

(Yeşil Gazete)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.