EnerjiManşet

ÇED raporunda bile “tarım cenneti” denen yere Termik Santral

0

Çanakkale Biga ve çevresinde demirçelik, termik santral, liman gibi yatırımları olan İÇDAŞ şirketi, 4. termik santralini Lapseki Kocadalyan’da yapıyor.

Çevre ödülleri almasına rağmen deniz, hava ve toprak kirliliğine yol açtığı iddialarının hedefi olan şirketin son termik santral kuracağı yer şirketin ÇED raporunda bile tarım cenneti olarak tarif ediliyor.

4...

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre İÇDAŞ Şirketinin hazırladığı ÇED raporunda tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Lapseki’de polikültür tarım yapıldığı bilgisi veriliyor. Aynı raporda ilçedeki tarımla ilgili şu ifadelere yer veriliyor; “Türkiye’de üretimi yapılan Tarım ürünlerinden çay, muz ve narenciye hariç tüm meyve ve sebze çeşitleri ilçede yetiştirilmektedir. Özellikle meyve yetiştiriciliği konusunda ilçe önemli bir potansiyele sahip olup, Çanakkale’de yetiştirilen kirazın yüzde 70’i, şeftali ve nektarinin yüzde 73’ü ve eriğin yüzde 61’i Lapseki’de yetiştirilmektedir.”

Kuş Cenneti ve Çardak Lagünü de tehdit altında

Manyas Kuş Cenneti Milli Parkına 73 kilometre, Kaz Dağı göknarı tabiatı koruma alanına mesafesi 68 kilometre uzaklığa sahip temrin santral alanında tespit edilen 71 kuş türünden Bern sözleşmesine göre korunması gereken çok sayıda tür bulunduğu dile getiriliyor.

Ayrıca bölgede Çanakkale’nin biyolojik envanteri tamamlanmadığı için henüz koruma statüsü bulunmayan Çardak lagünü de yer alıyor.

Lapseki’den ihraç edilen kiraz, şeftali ve nektarinin büyük kısmının, farklı ülkelere ihraç edildiğinin belirtildiği ÇED raporunda, sebzecilik konusunda da ilçenin yüksek üretim potansiyeline sahip olduğu dile getirilirken özellikle açık alanda sırık domates yetiştiriciliğinde elde edilen ürün miktarının Türkiye ortalamasının yaklaşık 4 katı olduğunun altı çiziliyor.

Raporda ayrıca alanın Gökçeada Özel Çevre Koruma Alanına (ÖKA) 92, Saros Körfezi ÖKA’sına 17 ve Kaz Dağları özel koruma alanlarına da kuş uçumu 54 kilometre uzaklıkta olduğu bilgisi yer alıyor.

Bölgede İÇDAŞ’ın yaptığı termik santral de dahil olmak üzere kuş uçuşu 24 kilometrelik mesafede bir kısmı çalışan bir kısmı proje aşamasında tam 11 termik santral bulunuyor.

(Evrensel)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.