ManşetTürkiye

Çatı Partisi’nden Kongre’ye

0

Emek, Demokasi ve Özgürlük Bloğu ortak mücadeleyi sürdürmek, demokratik bir toplum yaratmak, toplumsal hareketleri siyasallaştırmak ve siyaseti toplumlaştırmak için sürdürdüğü Kongre ve Çatı Partisi tartışmalarıyla ilgili olarak, tüm hareketlerin katıldığı ilk hazırlık toplantısını Cumartesi günü (20 Ağustos) İstanbul’da yaptı. Toplantı Blok Milletvekilleri Gültan Kışanak, Levent Tüzel, Sebahat TuncelErtuğrul Kürkçü ve Sırrı Süreyya Önder‘in çağrısı ve katılımıyla gerçekleşti.

Açılış konuşmasını yapan Sırrı Süreyya Önder, Blok oluşumunun, Blok’u desteklemeyen insanlar için bile bir umut doğurduğunu söyledi. Toplumsal muhalefet eksikliğini vurgulayan Önder, bu çalışmaları gerekli toplumsal muhalefet eksenini yaratmak için düzenlediklerini söyledi. Blok’un seçim manifestosunu başlangıç olarak kabul ettiklerini söyleyen Önder, seçim sürecinde yer almayan toplumsal muhalif grupların ve oluşumların katılımına açık olduklarını, bu toplantının bir ortaklaşmanın başlangıcı olduğunu belirtti.

Hükümetin ve onu destekleyen medyanın savaş çığırtkanlığını bırakıp, savaş tam tamları çalmaya başladıklarını söyleyen Önder “karşımızdaki bu zehirli ve tekleştirici dile karşı muhalif oluşumlar dağınık bir halde durursa bunun ağır bir faturası olur” dedi.

Toplumsal muhalefetin yalnızca acil sorunlara acil tepkiler vermekle yetinmemesi gerektiğini belirten Önder, savaşın sebeplerine yapısal çözümler getirebilecek, barışı ve en yaygın temsiliyeti hedefleyen bir örgütlenme biçiminin önemli olduğunu söyledi.

Önder, oluşturulacak kurullar, karar alma süreçleriyle her aşamada demokratik olması hedeflenen bu oluşumun altın anahtarının bir araya gelmenin verdiği enerji ve kolektif zekanın olduğunu belirterek, bu kolektif zekanın yol haritasını oluşturacağını söyledi.

Kongre hazırlıkları başlıyor

Toplantıya Blok milletvekilleri dışında BDP grup eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, BDP eşbaşkanı Filiz Koçalı ve eski BDP milletvekili Akın Birdal da katıldı. Yeşiller Partisi‘ni eş sözcü Ümit Şahin‘in temsil ettiği toplantıda EDP, DSİP, Sosyalist Parti, SDP ve ESP’nin yanı sıra bazı dergi çevrelerinin ve siyasi oluşumların temsilcileri, meslek odası temsilcileri, aydınlar ve aktivistler de yer aldı. ÖDP genel başkanı Alper Taş ve Halkevleri genel başkanı İlknur Birol da toplantıya gözlemci olarak katıldılar.

Toplantı sonunda Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun bir Kongre ve Parti çerçevesinde devam etmesini sağlamak için çalışmalar yapacak bir hazırlık komitesi oluşturuldu. (Bianet, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.