Demir Madencilik Çatalağzı’na 7. termik santralı kurmak için başvuruda bulundu. Demir Madencilik, 160 mw gücündeki termik santral için ÇED sürecini başlatırken, ÇED başvuru doyasında yer alan bilgilere göre 450 milyon TL maliyetli Detes- 1 santralında yılda 525 bin ton kömür yakılacak. Santral için civardaki bir dağ devrilip düzlenecek, çıkan hafriyatla deniz doldurulacak.
Paris’te halen devam etmekte olan İklim Zirvesi’nin (COP21) üçüncü gününde fosil yakıttan vazgeçmeyen politikalar izlediği için İklim Eylem Ağı (CAN – Climate Action Network) tarafından verilen “günün fosili” ödülünü alan Türkiye’de, kömür yatırımları hız kesmeden devam ediyor.
ÇED dosyasında yer alan “kömür, dünyada en yaygın şekilde bulunan, güvenilir, aynı zamanda düşük maliyetlerle elde edilen bir fosil yakıttır” görüşü, dünyanın ileri gelen bilim insanları tarafından savunulan, etkileri özellikle Çatalağzı’nda senelerdir hissedilen, kömürün son derece zehirli ve tehlikeli bir enerji üretim yöntemi olduğu görüşüyle çelişiyor.
Bunun dışında dosyada ayrıca “proje kapsamında gerekli olacak su ihtiyacı inşa edilecek olan su alma yapısı ile Karadeniz’den sağlanacak” ifadesi yer alıyor. Günde 3 milyon metreküp zehirli su, halihazırda Karadeniz’e bırakılıyor. Diğer termik santrallarla bu sayı yakın gelecekte günde 8 milyon metreküpü geçecek.
(Cumhuriyet)